Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şubesi’nin başlattığı “Kara Buğday” seferberliğine, Atatürk Üniversitesi de ortak oldu. Çölyak hastaları için hayati öneme sahip olan Kara Buğday, bundan böyle Atatürk Üniversitesi’ne ait arazilerde de boy gösterecek. Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın talimatı ile Atatürk Üniversitesi ve Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şubesi arasında imzalanan protokol ile, üniversiteye ait arazilerde üretilecek olan Kara Buğday, Çölyak hastalarına ücretsiz dağıtılacak. Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı, Çölyak hastaları için hayati öneme sahip olan Kara Buğday için 2023 yılı hedeflerinin 10 bin dekar alan olduğunu söyledi.
BU YIL 2 BİN DEKAR EKİLDİ
Çölyak hastalarına yönelik başlattıkları çalışmalar neticesinde, sıfır güvenli tıbbi aromatik bitki olan Kara Buğday ekim alanlarını artırmayı amaçladıklarını söyleyen Kayabaşı, “Dışa bağımlı olmadan kendi Kara Buğdayımızı üretmek amacıyla yola çıktık. Bu kapsamda Bakanlığımızın, Sayın Valimizin, Sayın Tarım İl Müdürümüzün destekleri ile 2022 yılında yaklaşık 2 bin deker alana Kara Buğday ekimi yaptık.
Çiftçilerimiz ekonomik değeri yüksek olan Kara Buğday ekimi ile hem Çölyak hastaları için yaptığımız sosyal projeye destek oldular, hem tarım dışı susuz kurak alanları tarıma kazandırdılar” dedi.
REKTÖR ÇOMAKLI’DAN TAM DESTEK
Su ve gübre istemeyen Kara Buğday ürününün çiftçinin girdi masraflarını da minimize ettiğini anlatan Kayabaşı, “2023 yılında Kara Buğday ekim alanını en az 10 bin dekar alan olarak belirledik ve bu kapsamda Atatürk Üniversitesi Rektörümüz Sayın Ömer Çomaklı hocamızdan da büyük bir destek gördük. Hocamız Çölyak hastalarına destek amacı ile Kara Buğday ekimi için bizlere protokol ile arazi tahsisi yapılması için talimat verdi. İlaveten bu alanda ekim sonrası elde edilecek Kara Buğdayı islendikten sonra Çölyak hastalarına ücretsiz sözü vererek, bu sosyal projeye destek oldu. Değerli Rektör hocamıza bu duyarlılığı için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.