Yerel Haber Girişi : 20 Ocak 2022 13:08

Gözler perakende yasasında

Gözler perakende yasasında
Gözler perakende yasasında

Önümüzdeki günlerde TBMM gündemine gelecek olan zincir market düzenlemesi, Erzurum’daki esnaf ve işletmeleri de sevindirdi. Zincir marketlerde kırtasiyeden beyaz eşyaya varıncaya kadar her çeşit ürünün satılmasına tepkili olan küçük esnaf, perakende satışları düzenleyecek olan yasanın Meclis’ten çıkmasını sabırsızlıkla bekliyor. Yıllardır gündemde olan ancak yasalaştırılmasıyla ilgili olarak somut bir gelişmenin kaydedilemediği yasa tasarısının artık kanunlaşarak yürürlüğe girmesini isteyen Erzurumlu küçük esnaf, “Yıllardır bu düzenlemeyle küçük esnaf oyalanıyor. Her yıl gündeme geliyor, ancak bir arpa boyu mesafe alınamıyor. Artık bu yasanın çıkmasını ve yürürlüğe girmesini istiyoruz. Çünkü zincir marketlerle rekabet edebilirlik durumumuz kalmadı” görüşünü paylaşıyor.

 

YILLARDIR OYALAYIP DURUYORLAR

Söz konusu yasa tasarısının içerik olarak küçük esnafın eline güçlendirecek nitelikte olduğunu, ancak bir türlü yürürlüğe girmediğini anlatan küçük esnaf, “Deniliyor ki, zincir marketler beyaz eşya, hırdavat ve züccaciye ürünü satamayacak. Sonra metrekare sınırı getiriliyor, onun tartışmaları yapılıyor ve düzenleme arada kaynayıp gidiyor. Yıllardır bu durum böyle. Artık biz somut adımlar atılmasını ve bu sürecin bir an önce tamamlanmasını bekliyoruz. Gittikçe ağırlaşan piyasa şartları ve bu koşullarda küçük esnaf olarak bizim artık ayakta duracak takatimiz kalmadı. Zincir marketlerin neredeyse her şeyi satmaları yüzünden nefes alacak halimiz kalmadı. Zeytinyağı ile kırtasiye ürününün aynı rafta ne işi var? Biz bu soruyu senelerdir soruyoruz, makarna ile okul çantası, kuru fasulye ile ayakkabı aynı yerde mi satılır? Bu bize haksızlık değil midir?” diye sordular.

 

KÜÇÜK ESNAFI HAKKI YERLERDE

Öte yandan Erzurum’daki esnaf meslek odaları tarafından da sıklıkla gündeme getirilen bu talebin artık karşılanmasını isteyen küçük esnaf ve işletmeciler, “Marketlerde neyin satılıp neyin satılamayacağı artık kanunla belirlenmeli ve bu konuda kimseye müsamaha gösterilmemelidir. Yaşadığımız bu sıkıntılı süreci zincir marketlerin ne denli istismar ettiği de açıktır. Bunun hesabı sorulmalı ve küçük esnafın hakkı artık yerden toplanmalıdır” dediler.