KENYA'DAKİ HÜKÜMET KARŞITI PROTESTOLARDA ÖLÜ SAYISI 31'E YÜKSELDİ, 107 KİŞİ YARALANDI VE 532 KİŞİ TUTUKLANDI.
KNCHR açıklamasında, protestolar sırasında 31 kişinin öldüğünü, 107 kişinin yaralandığını ve 532 kişinin tutuklandığını duyurdu. Komisyon, Kenya polisini şehirde silahlanan çetelerle işbirliği yapmakla suçlayarak, tüm insan hakları ihlallerini şiddetle kınadı ve tüm sorumlu tarafları hesap vermeye çağırdı. Farklı kurumlardan da protestolar ve polisin müdahalesi konusunda eleştiriler geldi.
Kenya Hukuk Toplumu ve Polis Reformları Çalışma Grubu ortak açıklamasında, mahkeme kararına karşı gelinerek konuşlandırılan, askeri teçhizatla ağır silahlanmış polis birliklerinin maskeler ve işaretlenmemiş araçlar kullanarak kimliklerini gizlediğini belirtti. Kenya Ulusal Birlik ve Bütünleşme Komisyonu (NCIC) da, Kenyalı siyasetçileri etnik gerilimi tırmandırmamaya davet ederek, polisin protestoculara karşı orantısız güç kullandığını eleştirdi. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) ise, Kenya’daki protestolarda hayatını kaybedenler için derin üzüntü duyduğunu açıkladı.
Yaşanan olaylar nedeniyle başkent Nairobi’ye giden ana yollar kapatıldı ve birçok işletme tatil edildi. Polis, lastik yakarak hükümeti protesto eden göstericilere gerçek mermiyle ateş açtı ve göz yaşartıcı gaz kullandı. İçişleri Bakanı Kipchumba Murkomen, bazı karakolların ateşe verilmesinin ardından polise karakollara yaklaşan protestocuların vurulması emrini vermişti. 'Saba Saba', Kenya’nın resmi dili olan Svahili dilinde 'Yedi Yedi' anlamına geliyor ve Kenya tarihinde önemli bir gün olarak kabul ediliyor. Bu yılki protestolarda göstericiler, Devlet Başkanı William Ruto’nun istifasını talep etti.