Sosyal medyada dolaşan ve Erzurum Tebrizkapı’dan çekildiği ileri sürülen bu fotoğraf, “tarihi yapılar yoksa yeraltında mı?” sorusunu akıllara getirdi.
Sosyal medyada dolaşan ve Erzurum Tebrizkapı’dan çekildiği ileri sürülen bu fotoğraf, “tarihi yapılar yoksa yeraltında mı?” sorusunu akıllara getirdi. Birçok kez paylaşılan ve Erzurum’a ait olduğu ileri süren fotoğraf karesinin, Erzurum Kalesi’nin Tebrizkapı’ya bakan cephesi olduğu ifade ediliyor. Fotoğraf karesinde görülen çeşmenin halen daha kullanılan Şabakhane çeşmesi olduğu belirtilirken, çeşmenin hemen yanı başındaki kemerli kapının ise, bölgeye adını veren ve Erzurum’un kapılarından birisi olan Tebrizkapısı olduğu dile getiriliyor. Söz konusu fotoğraf karesinin, Tebrizkapı’da tarihi yapıların yer altında olduğunu gösterdiğini öne süren sosyal medya kullanıcıları ise, “Çeşme orada ve bugün halen daha duruyorsa, ihtimal ki, o kemerli kapıda topağında altında kalmış olmalı. Yani öyle bir yapının kaybolmuş olma ihtimali neredeyse yok!” görüşünü paylaşıyor.
KEMERLİ YAPI TEBRİZKAPI
Sosyal medya kullanıcıları, Tebrizkapı bölgesinde devam eden dönüşüm çalışmaları bu tarihi kalıntıların gün yüzüne çıkartılması için eşsiz bir fırsat olduğunu söyleyerek, “Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum Kalesi civarında eşsiz bir çalışma yaptı ve tarihimizi gün yüzüne çıkardı. Bu fotoğraf karesinin çekildiği noktada ise, halen daha devam eden dönüşüm çalışmaları var. Madem burada bir tarih kampüsü kuruluyor, o halde fotoğraf karesine göre toprağın altında kaldığı anlaşılan kemerli kapı ve devam surları da gün yüzüne çıkartılmalıdır” diye konuştular.
BU FIRSAT KAÇMAZ!
Başkan Mehmet Sekmen’in ve Erzurum’daki üniversitelerde görev yapan sanat tarihçilerinin mutlaka harekete geçmesi gerektiğini dile getiren Dadaşlar, “Eğer hakikaten de bu yapılar toprağın altındaysa, onları bir an önce gün yüzüyle buluşturmak gerekir. Kimsenin ekstradan bir şeyler yapmasına gerek yok, zaten o bölgede devam eden bir dönüşüm var. Hazır o bölgede yıkımlar yapılıyorken, bu yapılar da fırsattan istifade toprak altından yüzeye çıkartılmalıdır” dediler.