TÜRKİYE'DE YASTIK ALTI ALTINININ 500 MİLYAR DOLAR DEĞERİNDE OLDUĞU TAHMİN EDİLİRKEN, BU ALTINLARIN EKONOMİYE KAZANDIRILMASI İÇİN YENİ ÖNERİLER SUNULDU.
Türkiye'de yastık altındaki altının değerinin 500 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, yaptığı açıklamada Türkiye'de yastık altındaki altın miktarının 5 bin tona yakın olduğunu belirtti. Atayık, altının kilogram fiyatının 107 bin dolar civarında olduğunu düşünürsek, yastık altındaki altının aşağı yukarı 500 milyar dolar ve üzerinde bir değere karşılık geldiğini söyledi.
İthal edilen altının tamamının kuyumculuk ve mücevherat sektörünün talebi olmadığını ifade eden Atayık, ithal edilen toplam miktarın sadece yüzde 40-50'sinin sektörde kullanıldığını belirtti. Sektöre gelen bu miktarın kilogram başına 2 bin 500-5 bin dolar arasında bir katma değer yarattığını ve Türkiye'nin en değerli ihracat birim değeri olan ürünlere dönüştüğünü vurguladı. 18 ayrı altın madeni sahasında üretim yapıldığını aktaran Atayık, 2023 üretiminin 35,5 ton, 2024 üretiminin ise 32,2 ton olduğunu açıkladı. Sadece kuyumculuk ve mücevherat üretiminde yıllık ortalama 170-200 ton arası ithalat gereksinimi duyulduğunu da sözlerine ekledi.
Mustafa Atayık, Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan gelen talep üzerine Yastık altı Altın Yatırımları Sistemi (YAY-SİS) adı altında bir proje ve sistem önerisinde bulunduklarını belirtti. YAY-SİS ile altınların reel değerinin tespiti konusunda ekspertiz hizmeti verilebileceğini kaydetti. Ayrıca, yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması için YAY-SİS önerisinin yanı sıra ‘Altınbank’ kurulması önerisinde bulunduklarını açıkladı. Atayık, Altınbank sayesinde ithalat, cari açık, yastık altı altın, teknoloji, yatırım ve standardizasyon gibi konuların tek elden çözümleneceğini ve bankanın hurda dönüşlerinin hızlanmasını sağlayacağını, ayrıca meslektaşlarının altın kredi ihtiyacını karşılayacağını belirtti.