Ekonomi Haber Girişi : 11 Temmuz 2025 02:07

Yerel Yatırımlar İçin Yeni Düzenleme: 81 İl İçin 324 Yatırım Konusu Belirlendi

Yerel Yatırımlar İçin Yeni Düzenleme: 81 İl İçin 324 Yatırım Konusu Belirlendi
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın açıkladığı yeni düzenlemeyle, 81 il için belirlenen 324 yatırım konusu, bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmayı ve rekabet güçlerini artırmayı hedefliyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak ve bölgelerin rekabet güçlerini artırmak amacıyla 'Yerel Yatırım Konuları Listesi' hazırladı. Bakanlığın konuya ilişkin tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğe göre, 81 il için belirlenen 324 yatırım konusu listesi açıklandı.

YATIRIM KONULARI LİSTESİ

Liste oluşturulurken, yerel ihtiyaçların karşılanması, atıl kaynakların değerlendirilmesi, bölgede üretimi olmayan ancak başarı olasılığı yüksek sektörlerin geliştirilmesi, bölgelerin sektörel öncelikleri doğrultusunda ileri-geri bağlantılı sektörlerin desteklenmesi gibi kriterler dikkate alındı. Ayrıca illerin sosyoekonomik gelişmişlik seviyesinin yükseltilmesi, coğrafi potansiyellerin ve atıl kaynakların değerlendirilmesi, kümelenme imkanlarının oluşturulması, istihdam seviyesinin artırılması, yetkinliklerin harekete geçirilmesi ve teknoloji üretimi de göz önünde bulunduruldu.

BAKAN KACIR'IN AÇIKLAMALARI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, projenin 'devrim' niteliğinde bir adım olduğunu belirtti. Bakan Kacır, '81 ilimizin potansiyelini harekete geçirmek, bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak ve her bir ilimizi kalkınma seferberliğimize dahil etmek amacıyla Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı'nı uygulamaya alıyoruz. Yayımlanan uygulama tebliğleriyle her şehrimiz için 4 öncelikli yatırım konusu belirledik. Bu başlıklarda yatırımları destekleyerek tüm yurtta topyekun bir kalkınma hamlesini hızlandırıyoruz' dedi. Program kapsamında 26 kalkınma ajansı aracılığıyla şehirlerin uzmanlaştırılması, yeni istihdam alanları oluşturulması ve üretimin teşvik edilmesi hedefleniyor. Bakan Kacır, Türkiye Yüzyılı'nın, kalkınmanın ve refahın yüzyılı olacağına da vurgu yaptı.

DESTEKLER VE HEDEFELER

Program, yatırım tutarının %15'i ve 240 milyon TL'ye kadar nakdi destek veya yatırım tutarının %20'si ve 240 milyon TL'ye kadar faiz/kâr payı desteği gibi destekler içeriyor. Bunlara ek olarak %50 yatırıma katkı oranı, KDV istisnası, yatırım yeri tahsisi, Gümrük Vergisi muafiyeti ve sigorta primi işveren hissesi desteği (6. Bölgede 12 yıl, diğer bölgelerde 8 yıl) de sağlanacak. Programın hedefleri arasında illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyesinin yükseltilmesi, coğrafi potansiyellerin ve atıl kaynakların değerlendirilmesi, yerel ihtiyaçların karşılanması, bölgede üretimi olmayan ancak başarı olasılığı yüksek sektörlerin geliştirilmesi, mevcut sektörlerin ileri-geri bağlantılarının desteklenmesi ve kümelenmelerinin oluşturulması ile yerel istihdamın artırılması yer alıyor.