Çakır’dan basın mensuplarına uyarı 

Anadolu Basın Birliği (ABB) Erzurum Şube Başkanı Mehmet Musa Çakır, “Medyada ‘ben yazdım oldu’ dönemi artık bitti. Sorumlu yayıncılık kuralını ihlal edenin canı yanacak” dedi.
ABB Erzurum Şube Başkanı Mehmet Musa Çakır, internet yasası ile ilgili olarak çeşitli düzenlemelere konu olan Basın Kanunu’nun çok iyi analiz edilmesi gerektiğini hatırlattı. Başkan Çakır, kanunda ‘sorumlu yayıncılık’ kuralının bulunduğunu dikkati çekerek, “Ben ortaya iddiayı atayım, ilgilisi kimse cevap versin dönemi artık külliyen tarihe karışmıştır. Haberlere konu edilen iddiaların sahibi kadar, o iddialara yer veren, yazıp çizen ve dile getiren haberciler de kanun karşısında eşit derecede sorumludur. Medyada yeni bir dönem başlamıştır ve bu işi bilinçli bir biçimde yapmayanları hazin bir son beklemektedir” diye konuştu. 

BASIN MENSUPLARINA UYARILAR 
Gazetecilik mesleğini icra eden tüm basın çalışanlarının ilgili kanun ve yönetmelikleri mutlaka gözden geçirmelerini isteyen Başkan Çakır, “Yeni düzenlemelerde gerçekten de bıçak sırtı durumlar var. En başta sosyal medya olmak üzere artık hiçbir haberci bilginin doğruluğunu teyit etmeden, bilgisi ve belgesi olmadan tek bir satır dahi yazamayacak, tek bir cümle dahi kuramayacak, en küçük bir yorumda bile bulunamayacak. İddiayı ortaya atıp, muhatabından yanıt bekleyenleri ağır cezalar bekliyor. Konusu ya da muhatabı kim olursa olsun, herhangi bir iddiayı yazıp çizmeden önce ilgilisine sormayan, bilgi almayan ya da cevap hakkını peşinen kullandırtmayan haberciler, yeni dönemde soluğu mahkemelerde alacak. Bu yüzden herhangi bir kişi, kurum ya da kuruluş hakkında yapılması düşünülen haberler ya da iddialar için yayın yapmadan önce ilgili kişi, kurum ya da kuruluştan bilgi istenecek, görüş alınacak. Bu yolu izlemeyenler ise, dava edilmeyi peşinen kabul etmiş sayılacak. İnternet medyasında ise, haberi sonradan değiştirmek ve bilgi güncellemek suç olacak. Eğer basın suçuna konu olmuşsa, internet sitelerinde yayınlanan ilk haber dava konusu edilecek. Muhabirinin o haberi sonradan değiştirmiş ya da doğru bilgiyle güncellemiş olması hiçbir anlam ifade etmeyecek” uyarısında bulundu.


17.01.2023 09:44:24