Erzincan Sağlık İl Müdürlüğü, Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) konusunda önemli uyarılarda bulundu. KKKA'nın keneler veya hasta hayvanlarla temas sonucu bulaşan, ateş ve kanamalarla seyreden bir viral hastalık olduğu belirtildi. İl Müdürlüğü'nün sosyal medya paylaşımında, hastalığın ilkbahar ve yaz aylarında daha sık görüldüğü, bulaşmanın en yaygın yolunun kene ısırığı olduğu vurgulandı. Hasta hayvanların kanı, eti, idrarı ve vücut sıvılarıyla temasın da bulaşmaya neden olabileceği ifade edildi. Ayrıca, insandan insana bulaşma riskinin de bulunduğu ve sağlık çalışanlarının bu konuda daha yüksek risk altında olduğu belirtildi.
KKKA belirtileri arasında ani başlayan ateş, şiddetli baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal yer alıyor. İlerleyen günlerde burun, diş eti ve cilt altı kanamaları, idrarda ve dışkıda kan, deride morarma, karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlar gelişebilir. Geç tanı konulması durumunda ölüm riski artıyor. Hastalığın özel bir tedavisi bulunmadığı, hekimin hastanın durumuna göre tedaviyi düzenlediği belirtildi. Bu nedenle hastalıktan korunmanın önemi vurgulandı.
Hastalıktan korunmak için piknik ve tarla gibi alanlara giderken uzun kollu kıyafet, pantolon ve çizme giyilmesi, pantolon paçalarının çorap içine sokulması öneriliyor. Dönüşte tüm vücudun kontrol edilmesi ve kene bulunması durumunda keneyi ezmeden, döndürmeden, cımbız veya eldivenle çıkarılması gerekiyor. Kene çıkarıldıktan sonra bölgenin antiseptikle temizlenmesi önemli. Kenelerin üzerine sigara basılması veya kolonya dökülmesinin zararlı olduğu belirtildi. Hayvanların kanı veya dokusuyla direkt temastan kaçınılmalı ve kene teması sonrasında ateş, kas ağrısı, kanama gibi şikayetler gelişmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor.
02.07.2025 08:52:13