Fed'den faiz indirimi beklentisi yükseliyor

ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) faiz indirimi beklentisi artarken, yetkililerden gelen açıklamalar ve ekonomik veriler bu beklentileri destekliyor.

ABD'de enflasyon sebebiyle ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) faiz indirimi bekleniyor. ABD Başkanı Donald Trump, Fed'e faiz indirimine gitmesi için baskı yapıyor. Küresel piyasalarda, Trump'ın gümrük tarifelerine ilişkin açıklamaları yakından takip edilirken, ABD Merkez Bankası'nın para politikasında gevşeme yapabileceğine dair artan beklentiler risk iştahını artırdı.

FED YETKİLİLERİNDEN FAİZ İNDİRİMİ SİNYALLERİ

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, para politikasının sıkı olduğunu ve bu ay politika faizinde indirim düşünebileceklerini söyledi. Waller, bu konuda azınlıkta olduğunu ve durumun siyasi bir konu olmadığını belirtti. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly de faiz oranlarını düşürmeye başlama zamanının yaklaştığını belirterek, bu yıl iki faiz indiriminin uygun olabileceğini ifade etti. St. Louis Fed Başkanı Alberto Musalem ise enflasyon üzerinde yukarı yönlü riskler gördüğünü ancak tarifelerin fiyatlar üzerinde kalıcı bir etkisi olup olmayacağını bilmek için henüz erken olduğunu söyledi.

FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİLERİ

Fed yetkililerinden gelen faiz indirimi sinyalleri, bankanın bu ay olmasa da Eylül ayında faiz indirimine gideceği ihtimalini güçlendirdi. Makroekonomik veri tarafında, ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 5 Temmuz ile biten haftada 227 bine inerek piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Bu gelişmelerin etkisiyle ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,37 seviyesinde bulunuyor. Altının ons fiyatı Fed'in faiz indirimlerine yönelik iyimserliğin artmasıyla yükselişini 3. işlem gününe taşıyarak yüzde 0,3 artışla 3 bin 335 dolardan alıcı buluyor. Dolar endeksi yüzde 0,1 yükselişle 97,8 seviyesinde bulunurken, Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,2 düşüşle yatay seyirle 68,2 dolardan işlem görüyor. Küresel piyasalarda tarife gündemi ile Fed'e yönelik gevşeme sinyalleri öne çıkıyor.


11.07.2025 11:08:00