Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 81 il için yatırım konularını belirledi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 81 il için yatırım konularını belirleyerek, illerin rekabet gücünü artırmayı ve gelişmişlik farklarını azaltmayı hedefliyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, illerin rekabet gücünü artırmak ve gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla 'Yerel Yatırım Konuları Listesi' hazırladı. Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi ve 81 il için 324 yatırım konusu belirlendi.

YEREL İHTİYAÇLAR ÖNEMLİ

Liste oluşturulurken, yerel ihtiyaçların karşılanması, atıl kaynakların değerlendirilmesi, bölgede üretimi olmayan ancak başarı olasılığı yüksek sektörlerin geliştirilmesi, illerin sektörel öncelikleri doğrultusunda ileri-geri bağlantılı sektörlerin desteklenmesi gibi kriterler göz önünde bulunduruldu. İllerin sosyoekonomik gelişmişlik seviyesinin yükseltilmesi, coğrafi potansiyellerin değerlendirilmesi, kümelenme imkanlarının oluşturulması, istihdam seviyesinin artırılması ve teknoloji üretimi de dikkate alındı.

BAKAN KACIR'DAN AÇIKLAMA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 'Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı' ile her il için 4 öncelikli yatırım konusu belirlediklerini ve bu başlıklardaki yatırımları destekleyerek tüm yurtta kalkınma hamlesini hızlandıracaklarını ifade etti. Bakan Kacır, 26 kalkınma ajansı eliyle yürütülecek programla şehirlerin uzmanlaşacağını, yeni istihdam alanları oluşacağını, üretimin teşvik edileceğini ve illerin sosyoekonomik gelişmişlik seviyesinin yükseleceğini vurguladı.

DESTEKLER VE HEDEFLER

Program kapsamında sağlanacak destekler arasında yatırım tutarının %15'i ve 240 milyon TL'ye kadar nakdi destek veya yatırım tutarının %20'si ve 240 milyon TL'ye kadar faiz/kâr payı desteği, %50 yatırıma katkı oranı vergi indirimi, KDV istisnası, yatırım yeri tahsisi, gümrük vergisi muafiyeti ve sigorta primi işveren hissesi desteği (6. Bölgede 12 yıl, diğer bölgelerde 8 yıl) yer alıyor. Programın hedefleri arasında illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyesinin yükseltilmesi, coğrafi potansiyellerin ve atıl kaynakların değerlendirilmesi, yerel ihtiyaçların karşılanması, bölgede üretimi olmayan sektörlerin geliştirilmesi, mevcut sektörlerin desteklenmesi, kümelenmelerin oluşturulması ve yerel istihdamın artırılması bulunuyor.


10.07.2025 07:00:00