TEHLİKE KAPIDA! 

Güzlük ekimleri toprakta kalan çiftçilerin ardından şimdi de besiciler kara kara düşünmeye başladı. 

Şubat ayına girilmesine rağmen beklenen kar yağışının gelmemesi, çiftçileri iyiden iyiye tedirgin etmeye başladı. Tarımla uğraşan çiftçilerin güzlük ekimleri bütünüyle ziyan olurken, şimdi de besiciler kara kara düşünmeye başladı. Kuraklık yüzünden yem bitkisi temininin de sıkıntıya gireceğini dile getiren Erzurumlu çiftçiler, “Karın yağmaması demek, yaz boyunca bitki ve yem kıtlığı demek olacak. Üç yıl önce de benzer bir kuraklık yaşamış ve deyim yerindeyse bir balya samana bile muhtaç kalmıştık” diyerek, an itibariyle kar yağışından başka hiçbir beklentilerinin olmadığını dile getirdiler. Kar yağışının geciktiği her günün sadece tarımsal üretim açısından değil, aynı zamanda hayvancılık açısından da büyük kayıp olduğunu ifade eden besiciler, “Toprak beslenemedi, bu da haliyle yaz aylarındaki bolluk ve bereketin önüne geçecek” diye konuştular. 

KAR HEYECANI KURSAKTA KALDI 
Geçtiğimiz hafta Meteoroloji’nin yoğun kar yağışı uyarısıyla heyecanlandıklarını hatırlatan üreticiler, “Kar yağacak diye çok sevinmiş, hatta buna yönelik tedbirlerimizi bile almıştık. Ama karın yağmasıyla erimesi bir oldu. Şubat ayına gelmiş olmamıza rağmen beklediğimiz yağışlar yine düşmedi. Bu bekleyişin sonu önümüzdeki yaz aylarında ot ve saman kıtlığı anlamına gelecek. Yem bitkilerinde büyük sorun yaşayacağa benziyoruz” dediler. 

ÜÇ YIL ÖNCE DE YAŞANMIŞTI 
Bundan üç yıl önce de benzer bir kuraklık yaşandığını hatırlatan üreticiler, “O yıl öylesine kurak geçti ki, besicilik yapanlar neredeyse bir balya samana bile muhtaç kaldılar. Hatta ithal saman meselesi bile gündeme gelmişti. Kar yağmamaya ve kış mevsimi kurak geçmeye devam ederse, korkarız bu yaz mevsiminde de yaz ve saman temin etmekte büyük zorluklar yaşayacağız. Bu da haliyle et ve süt fiyatlarına yansıyacak. Bu durum mecburen bizi ithal yeme sevk edecek” şeklinde konuştular.


01.02.2023 11:35:16