Yurtdışındaki e-ticaret platformlarından sipariş verilen ürünlerle ilgili şikayetler giderek artıyor. Satın alınan ürünlerin görseldekilerden çok farklı gelmesi, sağlık riski oluşturması ve Türkiye’de yerleşik olmayan bu firmaların kişisel verileri depolaması, Ticaret Bakanlığı’nı harekete geçirdi.
Bakanlık Uyarıları Ve Şikayetler
Bakanlığa ve şikayet platformlarına 50 bini aşkın bireysel şikayet yapıldığı öğrenildi. Tüm uyarılara rağmen yaklaşık 2 aydır Türkiye’ye temsilci atamayan Temu’nun, tüketicilerden kimlik numarası istemesi de şikayet konusu oldu. Temu’nun, 10 milyonu aşkın kişinin kimlik verisini elinde bulundurduğu öğrenildi. Bu sayı yeni alışverişlerle her geçen gün artarken, uzmanlar da Türkiye’de yerleşik olmayan bir firma tarafından milyonlarca kimlik verisine ulaşılmasının ülke güvenliği açısından risk yaratabileceğine dikkat çekiyor.
Veri Sızıntısı Endişesi
Türkiye’de henüz temsilcilik açmadığı için Ticaret Bakanlığı tarafından son dönemde peş peşe uyarılar alan Temu ile ilgili şimdi de “veri sızıntısı” endişesi gündeme geldi. Tüketicilerden alışveriş öncesinde kimlik numarası istenmesi, vatandaşların şikayetlerine neden oldu. Şikayet siteleri üzerinden durumu dile getiren vatandaşlar, bir yandan da Ticaret Bakanlığı üzerinden şikayetlerini iletmeye başladı. Şikayetlerin sayısının 50 bini aştığı öğrenildi ve bakanlığın konuyla ilgili inceleme başlatacağı belirtildi.
Temu'nun Ciro Hedefi
Tüketicilerden gelen şikayetlerin artmasıyla birlikte, temsilciliği bulunmadığı halde Türkiye’ye yurtdışından ürün satan Temu ve benzeri e-ticaret firmalarının geçtiğimiz yıl Türkiye’de yaklaşık 43 milyar TL’lik ciro yaptıkları, bu yıl ise günlük 150 bin paket girişiyle 83 milyar TL ciro yapmalarının beklendiği de öğrenildi.
14.07.2025 06:34:00