Türkiye'de tarihi adım: İklim Kanunu yürürlüğe girdi

TÜRKİYE, İKLİM KRİZİYLE MÜCADELEDE TARİHİ BİR ADIM ATARAK İKLİM KANUNU'NU YÜRÜRLÜĞE KOYDU. KANUN, YEŞİL BÜYÜME VE TEMİZ TEKNOLOJİ YATIRIMLARINI DESTEKLEYEREK SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEĞE YÖNELİK ÖNEMLİ BİR ADIMDIR.

İklim krizinin etkileri dünya genelinde derinleşirken, Türkiye tarihi bir adım attı. TBMM’de kabul edilerek yürürlüğe giren İklim Kanunu, çevre, ekonomi ve sanayiyi aynı çatı altında birleştiren yapısıyla dikkat çekiyor. Artan sıcaklıkla birlikte kuraklık, orman yangınları ve seller artık günlük hayatın bir gerçeği olurken, bu çerçevede hazırlanan İklim Kanunu, tarımsal üretimden sanayiye, enerjiden istihdama pek çok alanda sistemli bir dönüşüme kapı aralıyor.

HAYVANCILIKTA NELER OLACAK?

Yasayla birlikte ülkemizde yeşil büyüme, düşük karbonlu üretim ve temiz teknoloji yatırımları açısından yeni bir dönem de başlamış olacak. Emisyon Ticaret Sistemi’nden (ETS) elde edilen gelirlerin tamamı yeşil projelere aktarılacak. Ayrıca, Türkiye’nin Yeşil Taksonomi sistemiyle uluslararası finansman akışları da hızlanacak. Yasa gündeme geldiği ilk andan itibaren sosyal medyada çeşitli tezviratlar da gün yüzüne çıktı. Ekonomiye yük getirmeden iklim dostu teknoloji ve yatırımları destekleyerek küresel rekabet gücünü artırmayı hedefleyen yasayla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri, ortaya atılan iddialara tek tek yanıt verdi. İklim Kanunu’nda tarım ve hayvancılıkla ilgili herhangi bir yasak, kısıtlama ya da olumsuz yükümlülük bulunmuyor. Kanun, hayvancılığın sona erdirileceğine dair sosyal medyada yer alan iddiaları doğrulayan hiçbir hüküm içermezken, aksine, iklim değişikliğiyle mücadelede tarım ve hayvancılığın korunması ve geliştirilmesi hedefleniyor. Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) ise yalnızca enerji yoğun sanayi tesislerini ilgilendirirken, besicilik veya tarım alanları bu kapsamda yer almıyor. Ayrıca, kanunda tarım ve hayvancılıkla ilgili herhangi bir adli ya da idari yaptırım da söz konusu değil.

VERİMLİLİK DESTEĞİ SAĞLANACAK

İklim Kanunu’nun gündeme gelmesiyle birlikte tarım ve hayvancılık alanlarında faaliyet gösteren kişilere ağır cezalar uygulanacağı iddia edilmişti. Bakanlık, kanunla birlikte çiftçiye veya toprağını ekmek isteyen vatandaşlara, istenen ürünü doğru ve verimli şekilde geliştirilmesi konusunda destek olunacağını açıkladı. Kanunun kısıtlama değil, aksine destekleme, teşvik ve verimi artırıcı faaliyetler içerdiği vurgulanırken, özellikle gıda ve su güvenliğinin sağlanması öncelikli hale gelecek. Bakanlık yetkilileri, kanunda tarım ve hayvancılık alanlarında veya başka bir konu hakkında vatandaşa ceza getirilmesi noktasında hüküm bulunmadığına vurgu yaptı.


09.07.2025 23:08:00