Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çamlıca ve Çanakkale kuleleri modelinin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması amacıyla başlatılan çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Avrupa’nın en yüksek televizyon ve radyo kulesi olan Çamlıca Kulesi'nin benzerlerinin, 30 İl Ortak Kule Altyapısı Projesi kapsamında hayata geçirileceğini söyledi.
YENİ PROJE DETAYLARI
Bu projelerle hem yayıncılık altyapısının modernize edileceğini hem de şehir siluetine katkı sunulacağını ifade eden Uraloğlu, Trabzon Boztepe’de kule yapımına yönelik ön hazırlık çalışmalarına başlandığını duyurdu. Bursa'nın Osmangazi ilçesi Gündoğdu Köyü'nde bulunan ve yayıncılara ait iki verici direğinin devralınması için de çalışmaların sürdüğünü belirtti. Tekirdağ Süleymanpaşa'da ise mevcut direğin devralınarak Ocak 2025'te yayına başlandığını açıkladı. Bakan Uraloğlu, sürecin titizlikle yürütüldüğünü ve yeni kulelerde enerji verimliliğinin 10 kattan fazla artırılacağını, daha çevreci ve düşük karbon emisyonlu yayıncılık hizmetleri sağlanacağını vurguladı.
ÇEVRE VE ESTETİK KAZANIMLAR
Yeni nesil kule projelerinin çevresel ve estetik açıdan da önemli kazanımlar sağlayacağını belirten Bakan Uraloğlu, şehirlerdeki dağınık ve çirkin görüntü oluşturan eski anten ve direklerin ortadan kaldırılacağını, yayın hizmetinin tek bir merkezden sunularak elektromanyetik kirliliğin azaltılacağını ve şehir silüetinin modern bir mimariyle bütünleşeceğini ifade etti. Ayrıca, 30 büyükşehirde vatandaşların dijital televizyon ve radyonun avantajlarından faydalanmalarının sağlanacağını sözlerine ekledi.
30 İLDE UYGULAMA
Ankara, Balıkesir, İzmir, Trabzon, Adana, Sivas, Kayseri, Antalya, Gaziantep, Konya, Diyarbakır ve Samsun'un da aralarında bulunduğu 30 büyükşehirde kurulacak veya devralınacak kulelerle onlarca analog ve dijital yayıncıya hizmet verileceğini belirten Uraloğlu, bu projeler sayesinde vatandaşların daha kaliteli yayınlara ulaşacağını ve şehirlerin teknolojik ve görsel anlamda yeni bir çehre kazanacağını kaydetti.
07.07.2025 09:27:00