ÖZEL HABER Haber Girişi : 30 Ocak 2023 09:20

KONUT SATIŞLARI AZALDI  

KONUT SATIŞLARI AZALDI  
2021 yılına oranlara yüzde 50’ye yakın bir oranda azalma var… 

Erzurum’da geçtiğimiz yıl yapılan konut satışları 2021 yılına oranla gerilese de, 10 bin 356 konut el değiştirdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşılan konut satış istatistiklerine göre; Erzurum’da sadece geçtiğimiz Aralık ayı içerisinde bin 444 konut satışı gerçekleştirilirken, 2022 yılının Ocak ve Aralık aylarını kapsayan bir yıllık dönemde ise, toplam 10 bin 350 konutun satışı yapıldı. Veriler, 2022 yılındaki satışların bir önceki yıla göre önemli ölçüde düşüş kaydettiğini ortaya koyarken, özellikle ipotekli satışlardaki düşüşün yüzde 50’ye yakın bir oranda olması dikkat çekti. Toplam satışlardaki düşüş oranının yüzde 20 dolayında gerçekleştiği Erzurum’da, diğer yollardan yapılan satışlardaki azalma ise, yüzde 15 olarak kayıtlara geçti. 

SATIŞ DÜŞÜŞÜ MALİYET ESASLI 
Erzurum’da emlak sektöründen edinilen bilgiler doğrultusunda, satışlardaki düşüşün maliyet kaynaklı olduğu anlaşıldı. Sektör temsilcileri, sürekli artış gösteren maliyetlerin 2022 yılında içinden çıkılamaz bir boyuta ulaştığını belirterek, “Konut fiyatlarındaki hızlı yükseliş ve buna bağlı olarak paradaki değer kaybı yüzünden dengeler büyük ölçüde değişti. 2021 yılındaki konut satış rakamları ile 2022 yılına ait rakamlar, bu denge kaybını gözler önüne seriyor” dediler. 

TALEP ÇOK, ÜRETİM YOK!
Konut satışlarının artışındaki bir diğer önemli faktörün ise, konut arzı olduğunu kaydeden sektör temsilcileri, “Talebin olduğu yerde yeterli arz bulunmazsa, fiyatlar doğrudan yükselişe geçer. Erzurum’daki fiyat artışlarının altında bu neden de yatıyor. Şehirde konut ihtiyacı çok, fakat üretim az. Arz talep dengesi sağlanmadığı sürece fiyatların yüksek ve dolayısıyla satışların düşük olması kaçınılmaz olacak. Bu bakımdan sektörün desteklenmesi ve konut üretimine yoğunlaşılarak arzın yükseltilmesi gerekiyor” diye konuştular.