Yerel Haber Girişi : 08 Şubat 2022 12:59

15 ilçede nüfus kaybı

15 ilçede nüfus kaybı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı nüfus sayım sonuçlarının detayları gün yüzüne çıkmaya başladı. Erzurum merkezdeki üç ilçenin yanı sıra İspir ve Oltu’nun nüfus artışı yaşadığı 2021 yılında, geriye kalan ilçelerde ise, kayıp yaşandı. 2021 yılına ait Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre; Uzundere, Pazaryolu, Horasan, Hınıs, Olur, Karaçoban, Pasinler, Aşkale, Narman, Karayazı, Şenkaya, Tekman, Köprüköy, Çat ve Tortum ilçelerinde nüfus düştü. Söz konusu nüfus hareketliliğinin en yoğun yaşandığı ilçe Yakutiye olurken, Yakutiye’deki nüfus artışı büyük ölçüde iç göçten kaynaklandı. Nüfus kaybeden ilçelerin göç verdiği merkezlerin başında Yakutiye gelirken, çok az bir nüfus ise Palandöken ve Aziziye ilçelerine yerleşti.

 

ÇEKME FAKTÖRLERİNDE ARTIŞ VAR

Uzmanlara göre; Erzurum’un yıllar itibariyle göç hızı düşüş kaydediyor. Göçün itme ve çekme faktörleriyle doğrudan ilgili olduğunu dile getiren uzmanlar, “Erzurum’da bundan 10 ya da 20 yıl öncesine kadar itme faktörleri ön plandaydı. Ancak son 10 yıl içerisinde şehirde çekme faktörleri de dikkat çekmeye başladı. Nüfus kaybındaki azalma, işte bu çekme ya da cazibe faktörleriyle ilgili. Bu bakımdan ilerleyen yıllarda nüfus kaybının çok daha azalacağı anlaşılıyor” dediler.

 

2020 YILINA GÖRE 2021 HAREKETLİ GEÇTİ

Öte yandan 2020 yılına oranla 2021 yılının çok daha hareketli geçtiğini anlatan TÜİK uzmanları, önceki yıl merkez ilçelerdeki nüfus hareketliliği çok azdı. İlaveten Aziziye ilçesinde ise, nüfus kaybı yaşanmıştı. O yıla göre 2021 yılında göze çarpan hareketlilik, nüfus verilerine de yansımış oldu. Merkez ilçelerin tamamında nüfus arttı, bu ilçelere Oltu ve İspir de eşlik etti. Bu da demek oluyor ki, pandemi yaşanmamış olsaydı, nüfustaki azalma bu kadar olmayacaktı” diye konuştular.