ÖZEL HABER Haber Girişi : 23 Mayıs 2022 12:41

3 ayda 25 milyar lira 

3 ayda 25 milyar lira 

Erzurum’daki kamu ve özel bankalar, bu yılın üç aylık diliminde tam 24 milyar 400 milyon lira tutarında kredi kullanım işlemi gerçekleştirdi. Söz konusu kredilerin 19 milyar 200 milyon lirasını kamu bankaları kullandırırken, geriye kalan 5 milyar 200 milyon liralık işlemi ise özel bankalar gerçekleştirdi. Erzurum, nakit kredi kullanım tutarının yüksekliği bakımından Doğu Anadolu Bölgesi’nde ilk sıraya otururken, kullanılan kredilerin kişi başına düşen tutarı ise, 32 bin 318 liraya yükseldi. Şehirde kredi kullanım oranının yüksek oluşu, piyasaların nakit paraya duyduğu ihtiyacı gözler önüne sererken, uzmanlara göre ise bu kredilerin önemli bir bölümü başka borçların ödenmesi için kullanılıyor. 

 

KAMU BANKALARI DAHA AVANTAJLI 

Erzurum’da kamu ve özel bankalar tarafından gerçekleştirilen kredi işlemlerinde konut ve taşıt kredileri önemli bir paya sahipken, ihtiyaç kredileri de, başlıca talepler arasında yer alıyor. Kamu bankalarından çok daha kolay ve avantajlı koşullarla kredi kullanımının gerçekleştiği Erzurum’da, özel bankaların kredi kullandırma performansının düşüklüğü ise gözden kaçmıyor. Kamu bankaları ile özel bankalar arasında kredilere uygulanan faizler bile farklılık gösterirken, kredi kullanmayı düşünen müşterilerin öncelikle kamu bankalarını tercih ettikleri görülüyor. 

 

ÖNCE YATIRIM, SONRA BORÇ… 

Öte yandan ekonomistlere göre; kredi kullanım yüksekliğinin ekonomik gelişmişlik göstergesi olarak değerlendirilmemesi gerekiyor. Kullanılan kredilerin hangi alanlara kanalize edildiği ve hangi amaçlarla kullanıldığı, söz konusu süreçte büyük önem taşırken, uzmanlar, Erzurum’daki kredilerin konut ve taşıt aracılığıyla yatırım, ihtiyaç kredisi olarak da, başka borçları kapatmak amacıyla kullanıldığını dile getiriyor. Ayrıca söz konusu kredilerin geri dönüşümünün de, piyasaların mali durumunu göstermesi bakımından önemli bir parite olduğu ifade ediliyor.