ÖZEL HABER Haber Girişi : 18 Eylül 2023 11:29

6. Teşvik Bölgesi YILAN HİKÂYESİ

6. Teşvik Bölgesi  YILAN HİKÂYESİ
Erzurum’da günler günleri, aylar ayları kovalıyor. Ama şehrin “6. Teşvik Bölgesi” çağrısını ne kimse duyuyor, ne de bir adım atan oluyor.

Erzurum’da günler günleri, aylar ayları kovalıyor. Ama şehrin “6. Teşvik Bölgesi” çağrısını ne kimse duyuyor, ne de bir adım atan oluyor. İşletmecilerin ve esnafın maliyetlerinde büyük ölçüde düşüşler sağlayan 6. Teşvik Bölgesi kapsamına Erzurum’un da dahil edilmesi için talepler sürerken, siyasetin gündeminde ise henüz böyle bir çalışma bulunmuyor. Başta ETSO olmak üzere esnaf örgütleri ve STK’lar tarafından sürekli gündeme getirilmesine rağmen yılan hikâyesine dönen 6. Teşvik Bölgesi, bu yılı da Erzurum’dan uzakta geçireceğe benziyor. 

ÇOK YARARI VAR 
Bölgesel teşvik sistemi çerçevesinde halen 5. Teşvik Bölgesi kapsamında bulunan Erzurum’da, işletmeciler ve esnaf, ağır SSK ve Bağ-Kur prim yükü altında eziliyor. 6. Teşvik Bölgesi kapsamında bulunan illerde işletmecilerin ödedikleri SSK primleri 500-600 lira arasında değişirken, 5. Teşvik Bölgesi’nde ise SSK primleri 4 bin liradan başlıyor. Bu ve bunun gibi daha birçok kalemde maliyetleri azaltan 6. Teşvik Bölgesi ise, uzun bir süredir Erzurum’un rüyalarını süslüyor. Seçimlerden önce her fırsatta çözüleceği ifade edilen sorun, Erzurum’un omuzlarında yük olarak dururken, seçim öncesi verilen sözler de unutuldu. 

TBMM AÇILIYOR, AMA! 
Tatil döneminde bulunan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasına sayılı günler kaldı. Ancak gündemin sıcak başlıkları arasında herhangi bir teşvik bölgesi düzenlemesi bulunmuyor. İktidarı temsil eden Erzurum milletvekillerinin 6. Teşvik Bölgesi ile ilgili adım atıp atmayacakları henüz bilinmezken, böyle bir girişimin olacağından da bahsedilmiyor. Erzurumlu işletmeciler ve esnaf ise, sürekli artan maliyetler karşısında kan kaybetmeye devam ediyor.