Yerel Haber Girişi : 18 Ocak 2022 12:10

Aboneleri elektrik çarpacak!

Aboneleri elektrik çarpacak!

Elektrikte kademeli tarifeye geçişin acısı yavaş yavaş çıkmaya başladı. Aylık elektrik tüketimi 150 kilovatsaatin üzerinde olan aboneleri bekleyen zamlı tarife, 1 Ocak itibariyle yürürlüğe girerken, bu ayki faturalara kısmen yansıyan artışlar, önümüzdeki ay gelecek faturalarla fena halde can yakacak. Elektrik aboneleri, hayat şartlarının zorlaştığı bir dönemde elektrik tüketimi için geçerli hale getirilen kademeli tarifenin kesinlikle tüketicinin zararına olduğunu belirterek, ortalama bir ailenin elektrik tüketiminin 150 kilovatsaatin zaten üzerinde olduğuna dikkati çekerek, bunun adil olmadığını ve düzenlemenin mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğini kaydettiler. Aboneler, en düşük faturanın aylık 150-200 lira arasında değiştiğini hatırlatarak, “150 kilovatsaat elektrik tüketene ayrı, fazlasını tüketene ayrı tarife uygulaması bir defa eşitlik ilkesine aykırı. Herkesin ihtiyacı ya da tüketim oranı birbiriyle aynı olmak zorunda değil!” ifadelerini kullandılar.

 

FATURALARDAKİ ARTIŞ CAN YAKACAK

Ocak ayının ilk haftasında gelen faturaların, zamlı tarifenin soğuk yüzünü kısmen de olsa gösterdiğini dile getiren aboneler, “Elektrik faturaları daha şimdiden can yakmaya başladı. Önümüzdeki ay gelecek olan faturaların hale nasıl olur, onu da hep birlikte göreceğiz. Böyle bir uygulama elektrik abonelerini perişan etmekten başka hiçbir işe yaramayacaktır. 150 kilovatsaat sınırı günün şartlarında yeterli değildir; bu düzenlemenin kilovatsaat sınırının yenden belirlenmesi ve en az 250’ye çıkartılması gerekmektedir. Aksi halde fatura yükü omuzlarımıza binmiş olacak, 150 lira ödeyen 300, 300 lira ödeyen 500 lira ödemek zorunda kalacaktır. Bu uygulamanın tüketicinin lehine olduğunu söyleyenler, acaba bu durumu nasıl izah edecekler?” diye sordular.

 

KIŞIN ELEKTRİK TÜKETİMİ ARTIYOR

Hükümete ve EPDK yetkililerine seslenen Erzurum’daki elektrik aboneleri, özellikle kış aylarında artan tüketimin de dikkate alınmasını isteyerek, “Bu uygulama çetin kış koşullarının hâkim olduğu Erzurum gibi illerde mağduriyetten çok daha fazlasına neden olacaktır. Kış aylarında Erzurum’da elektrik tüketimi de artıyor. Kış şartlarından dolayı yaşanan bu artışı zamlı tarifeyle cezalandırmak insan haklarına da aykırıdır, eşitlik ilkesine de aykırıdır. Dolayısıyla tarifenin gözden geçirilmesi ve mevsim şartlarının da dikkate alınması gerekmektedir” dediler.