ÖZEL HABER Haber Girişi : 26 Mayıs 2022 12:38

Alan da kazandı, satan da kazandı 

Alan da kazandı, satan da kazandı 

Erzurum’da bir grup üniversite öğrencisi tarafından yapılan piyasa araştırmasına göre; son bir yıl içerisinde en çok kazandıran sektörlerin başında otomotiv geldi. Ekim ayından sonra kurda başlayan yükseliş ve öncesinde otomotiv sektöründe yaşanan fiyat istikrarsızlığı yüzünden alt-üst piyasalarda araç alım-satım alımı yapılan otomotiv sektörü en kazançlı taraf oldu. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerinin araştırmasına göre; sektörün kendi içinde de en’leri oldu. Buna göre; özellikle ikinci el otomobil alım satımı yapanlar, yükselişle birlikte en çok kazanç elde eden kesim oldu. 

 

ARAÇ FİYATLARI YÜZDE 250’LERİ GÖRDÜ 

Araştırmada, araç fiyatlarının günlük, haftalık, 15 günlük ve aylık fiyat artışları tek tek kayda geçirildi. Bir aracın bir ay içerisinde yüzde 60‘a kadar fiyat artışı yaşadığı Erzurum’da, bu artışlar özellikle geçen yılın son dönemlerinde yüzde 250’nin bile üzerine çıktı. Kısa vadede satıcısına büyük paralar kazandıran ikinci el sektörü, piyasadaki işlem sayısını da arttırdı. Üniversiteli öğrencilerin araştırmasına göre; süreç sadece galeri işletmecilerine kazandırmadı. Bireysel bir ticaret sistemiyle tanışan piyasada, bu kez de münferit alışverişler artmaya başladı. Birçok kişi, araç alım-satım işine yönelirken, internet üzerinde verilen ilan sayıları da katlanarak arttı. 

 

EN BASİT SATIŞTA BİLE KAZANÇ VAR 

Konuyla ilgili olarak bilgiler aktaran öğrenciler, “Otomotiv sektöründeki fiyat yükselişi öyle cazip bir kazanç ortamı oluşturdu ki, neredeyse her 5 kişiden 3’ü araç alıp satmaya başladı. Şöyle ki, bir aracın bir haftalık fiyat artışı yüzde 30’ları gördü. Yani en düşük segmentte bir aracın alım satımında bile en az 10-15 bin liralık kazançlar elde edilmeye başlandı. Daha çok kazanç ise üst segment araçlarda oldu. Bu da araç ticaretini cazip hale getirdi. Şu anda sektörde bir durgunluk söz konusu; bir-iki ay içerisinde ikinci el otomobil piyasası da düşüşe geçecektir. Çünkü satılan bir aracın yerine aynı fiyata o araç satın alınamıyor. Bu da hareketliliğin önüne geçiyor” diye konuştu.