Yerel Haber Girişi : 25 Ocak 2023 10:24

Ara tatil fiyatları yükseltti  

Ara tatil fiyatları yükseltti  
Ara tatiline girilmesiyle birlikte ulaşım ücretlerinde de talebe bağlı olarak fiyat yükselişi yaşanmaya başlandı.

Tatil için Erzurum’a dönenlerin yanı sıra, Erzurum’dan kendi memleketlerine dönüş yapan öğrenci ve öğretmelerin talep yoğunluğu, doğrudan bilet fiyatlarına yansıdı. Anlık en ucuz uçak biletinin bin ile bin 500 lira arasında değiştiği Erzurum’da, karayolu taşımacılık sektöründe de inişli-çıkışlı bir tablo dikkat çekiyor. Seyahat acenteleri, uzunca bir süredir hem hava hem de karayolu taşımacılığının yüksek fiyatlarla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Tabi akaryakıt fiyatlarına bağlı olarak seyahatler zaten maliyet artışı yaşamıştı. Buna paralel olarak dönemsel hareketlilikler de yine bilet fiyatlarına yansıdı” dedi. 

GELEN FAZLA-GİDEN FAZLA 
Ara tatil döneminin Erzurum’a gidiş ve dönüş maliyetlerini de artırdığını dile getiren acente işletmecileri, “Ticaretin değişmez kuralı taleptir. Talep fazla olursa, metanın değeri de artar. Bu yüzden ara tatiline girişle birlikte başlayan yolcu yoğunluğu, fiyatlara yansıdı. Şu anda neredeyse bin 500 liradan aşağı uçuş yok. Bunun yanında karayolu seyahatleri de ciddi manada fiyat artışı yaşadı. Çünkü Erzurum’a hem gelen fazla, hem tatil için giden fazla. Bu da talep yoğunluğu sebebiyle fiyat artışı demek… Kaldı ki, akaryakıt fiyatlarındaki sürekli yükseliş sebebiyle zaten seyahat maliyetleri devamlı artış halinde” diye konuştular. 

HAVAYOLUNA TEŞVİK ŞART 
Öte yandan turizm şehri olması sebebiyle Erzurum’da özellikle havayolu uçuşları için teşvik edici adımların atılması gerektiğini vurgulayan turizm ve seyahat acentesi işletmecileri, “Avrupa’nın birçok ülkesinde kayak merkezlerinde kar yok, ancak Erzurum’da kayak yapabilmek mümkün. Bu bir cazibe faktörü, ancak Erzurum’a yönelik uçuşların fiyat açısından çok yüksek olması, cazibeyi azaltan diğer bir faktör… Ulaşım hizmetinin sadece yabancı turistler tarafından alınacağını düşünmemek lazım. Yerli yolcu trafiğini de düşünmek lazım” dedi.