ÖZEL HABER Haber Girişi : 06 Eylül 2022 14:24

Araç başından ayrılmayın!

Araç başından ayrılmayın!
İkinci el araç piyasasında dolandırıcılık şikâyetlerine her gün bir yenisi ekleniyor.

İkinci el araç piyasasında dolandırıcılık şikayetlerine her gün bir yenisi ekleniyor. Son zamanların moda dolandırıcılık yöntemi ise, araçlardan parça çıkarmak oldu. Edinilen bilgilere göre; internette satış için ilan edilen ikinci el araçların sahipleriyle irtibata geçiliyor ve araç kontrol ettirme bahanesiyle şebekenin bir parçası olan oto tamircisi ustalara götürülüyor. Araç sahibi plan gereği bu esnada araç başından uzaklaştırılıyor ve şebekenin mensubu olan sözde oto tamircisi, araçtan parça söküyor. Daha sonra fiyatta anlaşılıyor ve taraflar noterde buluşmak üzere birbirlerinden ayrılıyor. Bu şekilde işleyen plan kapsamında daha sonra satıcı aranıyor ve çeşitli gerekçeler öne sürülerek alışverişten vazgeçildiği ifade ediliyor.

Uzmanlar, “Siz, siz olun aracınız kontrol için nereye götürülürse götürülsün, başından ayrılmayın!” uyarısında bulunuyor.

 

EN UCUZU 7-8 BİN LİRA

Söz konusu yöntemle araçlardan en çok sökülen parçanın katalizör olduğunu dile getiren ekspertiz yetkilileri, “Bu parça piyasada en çok aranan ve talep gören parçaların başında geliyor. 20 yaşındaki araçlarda bile bu parçanın ikinci eli 7-8 bin lira dolayında. Üst segment araçlarda ise bu parçanın satış fiyatı 100 bin lirayı bile buluyor. Bu yüzden araçlarını satmak isteyenler, süreçte hangi işlem yapılırsa yapılsın, hangi ustaya ya da tamirciye gidilirse gidilsin, araçlarının başından bir an olsun ayrılmasınlar. Araç test sürüşüne çıkarılırken bile mutlaka içinde ve başında bulunsunlar” diye konuştular.

 

ÇIKMALAR ORİJİNALDEN PAHALI

Dolandırıcıların her geçen gün yeni yol ve yöntemlerle ortaya çıktıklarını anlatan eksper uzmanları, “Süreçte sadece ikinci el otolar değil, aynı zamanda ikinci el yedek parçalar da fiyat artışı yaşadı. Çıkma diye tabir edilen parçalar, hele de bulunması çok zorsa orijinalinden bile pahalıya satılabiliyor. Bu yüzden satılık araçlara yönelik taleplere karşı dikkatli olunmalı, herkese güvenilmemeli ve özellikle de satışlarda parayı teslim almadan devir işlemi yapılmamalıdır” dediler.