ÖZEL HABER Haber Girişi : 16 Kasım 2022 09:06

Araç piyasası ÖTV indirimi bekliyor

Araç piyasası ÖTV indirimi bekliyor
Otomotiv sektöründeki ÖTV beklentisi, ikinci el satışlarını da, sıfır kilometre araç satışlarını da rölantiye soktu.

ÖTV ile birlikte yapılacak indirimler sebebiyle piyasalarda neredeyse yaprağın bile kıpırdamadığı sektörde, ikinci el satışları da fren yaptı. Erzurum’da hafta sonlarında kurulan oto pazarındaki fiyatların yüksekliği dikkat çekerken, sektör temsilcilerine göre bu fiyatlar muhtemel ÖTV indirimiyle birlikte düşüşe geçecek. Erzurum’daki galericiler, 6+6 uygulamasıyla birlikte duraklama dönemine giren satışların, ÖTV indirim beklentileriyle birlikte yeni bir bekleme döneme daha girdiğini söylediler. ÖTV indiriminin her yıl sonunda gündeme geldiğini ve genellikle de uygulandığını hatırlatan sektör temsilcileri, “Eğer indirim olursa, sektördeki durgunluğun yerini canlılık alabilir” dediler.

 

BEKLENTİ İNDİRİM YÖNÜNDE

Araç satışlarının son iki yıldır allak-bullak olduğunu ve pandeminin yanı sıra küresel ekonomik krizin de etkisiyle fiyatların tavan yaptığını anlatan sektör temsilcileri, “Fiyatlar malum iki ay öncesine kadar uçuş halindeydi. 6+6 uygulamasıyla birlikte piyasaların tansiyonu biraz olsun düşse de, fiyatların yine de makul seviyelere geri çekildiği söylenemez. Bu bakımdan ÖTV indirimi büyük önem taşıyor. Hükümet bu konuda somut bir adım atarsa, piyasalardaki durgunluk yerini canlılığa bırakabilir. Üstelik fiyatlarda da hissedilir düzeyde bir düşüş söz konusu olur. Sektör heyecanla ve büyük bir sabırsızlıkla ÖTV indirimini bekliyor” diye konuştular.

 

SATIŞLAR NEREDEYSE DURMUŞ!

Bu beklentinin ister istemez araç alım satımlarına da olumsuz etki yaptığını kaydeden sektör temsilcileri, “Şu anda indirim olacak diye satışlar neredeyse durmuş vaziyette. Bu süreçte aracını kazanç elde edebileceği fiyatlardan satmak isteyenler de birbirleriyle yarışıyor. Ancak maalesef fiyatların yüksek oluşu ve indirim beklentisi, alım satım işlemlerinin ertelenmesine neden oluyor. Önümüzü görebilmemiz için ÖTV indirimi konusunun netleşmesi gerekiyor” dediler.