ÖZEL HABER Haber Girişi : 28 Eylül 2022 11:00

Araçlar için bakım zamanı

Araçlar için bakım zamanı
Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte araçlar için güzlük bakım zamanı da gelmiş oldu.

Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte araçlar için güzlük bakım zamanı da gelmiş oldu. Araçların yağından ısıtma sistemine, hava filtresinden, fren, disk ve balatalarına varıncaya kadar her türlü detayın dahil edildiği güzlük bakımlarda, akü, buji, radyatör gibi hayati önem taşıyan donanımlar da gözden geçiriliyor. Kışlık bakım yaptırmak için sanayideki oto bakım ve tamircilerin yolunu tutan sürücüler, kışlık lastikler için de genellikle Ekim ayı sonunu bekliyor. Uzmanlar, kışlık lastiklerin değişimi için illa da kar yağışının beklenmemesi gerektiğini belirterek, “Araçlara kışlık lastiklerin takılması, hava sıcaklığının 7 dereceye kadar düşmesiyle birlikte başlar. Çünkü sıcak ve soğuk kışlık lastiklerde genleşme noktasında olumsuz hiçbir durum ortaya çıkarmaz. Bu yüzden kışlık lastikleri takmak için sürücüler illa da yolların buz tutmasını ya da kar yağmasını beklememeliler!” uyarısında bulundu.

 

EN UCUZ BAKIM BİN LİRA

Erzurum’da güzlük bakım hizmetlerinin bin liradan başladığı bildirilirken, parça değişimi yapıldıkça rakamın da katlanarak arttığı dile getiriliyor. Kışlık bakımda yağın tamamen değiştirildiğini ve hava filtresinin yenilendiğini kaydeden tamirciler, “Aracın ısıtma sistemi gözden geçirilir, antifiriz koyulur, bu hafif bakımdır. İşin içerisine fren balataları, diskler, hidrolik tertibatı ve yerine göre boğaz kelebek temizliği de girerse, bakım ücreti 2 bin lirayı bile buluyor” dediler.

 

YAĞ DEĞİŞİMİ ÇOK ÖNEMLİ

Kışa hazırlık anlamına da gelen güzlük bakımın mutlaka yaptırılması gerektiğini vurgulayan tamirciler, “Bu bakımlar ihmal edilmemesi gereken bakımlardır. Çünkü bu bakımlar yaptırılmadığı takdirde araçta başka sorunlar yaşanabileceği gibi, yatık verimliliğinde de azalma yaşanır. Özellikle araçlarda yağ değişimi hayati önem taşır, çünkü yaz aylarında kullanılan motor yağı ile kış aylarında kullanılan motor yağı hem akışkanlık ve hem de içerik bakımından farklıdır” diye konuştular.