Yerel Haber Girişi : 12 Ocak 2022 10:10

Aralıksız kar geliyor!

Aralıksız kar geliyor!
Aralıksız kar geliyor!

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, önümüzdeki Cumartesi günü de dahil olmak üzere 5 günlük hava tahmin raporunu yayınladı. Meteoroloji, Erzurum için Pazar gününe kadar kar yağışı beklediğini duyurdu. Hava sıcaklıklarının da düşmeye başlayacağı Erzurum’da, en soğuk gün ise, sıfırın altında 7 dereceyle Cuma günü yaşanacak. Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günü yoğun kar yağışının beklendiği Erzurum’da, Pazar ve sonraki günler için de yağış olabileceği kaydedildi. Gündüz sıcaklıklarında düşüşlerin başlayacağı Erzurum’da, gece sıcaklıklarındaki düşüş ise tırmanışa geçecek. Haftanın en soğuk gecesi, sıfırın altında 18 dereceyle Cuma ve Cumartesi günü geçirilecek. Diğer günlerde ise hava sıcaklıkları, sıfırın altında 2 ile 7 derece arasında değişiklik gösterecek.

ORTALAMALARIN ALTINDA KALDIK

Hem uzun yıllar, hem de aylara göre ortalama veriler ışığında Erzurum’da son iki yıldır hava sıcaklıklarıyla birlikte yağış miktarları da mevsim normallerinin üstünde seyrediyor. Erzurum’da ocak ayı ortalanmış olmasına rağmen gündüz hava sıcaklıkları bir kez olsun eksi 10’u görmedi. Bu hafta günün en yüksek sıcaklığının sıfırın altında 8 derece olacağı Erzurum’da, kar yağışı da beklentilerin altında kaldı. Özellikle son iki yıldır kaydedilen bu durum, yaz aylarının da soğuk ve yağışlı geçmesine sebep olurken, tarımsal üretim açısından da büyük sıkıntılara neden oluyor.

 

BATIDA KAR VE SOĞUK HAVA ETKİLİ

Meteoroloji uzmanları, Erzurum’daki iklimsel değişimlerin özellikle son iki yıldır en üst düzeyde hissedildiğini dile getirerek, sıcaklıkların mevsim normallerinin üstünde, yağışların ise beklentilerin çok altında kaldığını ifade ettiler. Bu durumun yurt genelinde aynı olduğunu kaydeden uzmanlar, “Sıra dışı olan durum; batı bölgelerinin son iki yıldır kar yağışı ve soğuk havanın etkisinde kalıyor oluşu. Benzer bir durumu geçen yıl da yaşamıştık, bu yıl da yaşıyoruz” dediler.