Asfaltın kilometresi 1 milyon lira

Küresel ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve kurdaki dalgalanmalar yüzünden yaşanan hayat pahalılığı ulaşımı da vurdu. Akaryakıt başta olmak üzere hammadde fiyatlarında yaşanan fiyat artışlarıyla birlikte asfaltın maliyeti de tavan yaptı. Günümüz şartlarında bir kilometre uzunluğunda ve altı metre genişliğinde bir yolun asfalt maliyeti 1 milyon liranın üzerine çıktı. Özellikle belediyelerin elini kolunu bağlayan fiyat artışı yüzünden asfalt planlamalarında kısıntıya gidilirken, yerel yönetimler zaruri olarak yama çalışmalarına yoğunlaştı. Yol yapımında kullanılan asfalt malzemenin de fiyat artışlarından nasibini aldığını dile getiren belediye başkanları, “Geçtiğimiz yıl 300 bin liraya mal olan bir kilometrelik yolun maliyeti bugün bir milyon liranın bile üzerine çıktı. Yani 20 kilometre uzunluğunda bir yolu asfaltlamaya kalksanız, bunun bedeli en az 20 milyon lira. Bu da belediyeler için çok büyük bir külfet” ifadelerini kullandı.

 

YÜZDE 300’LÜK ARTIŞ SÖZ KONUSU

Önceleri tonlarca asfalt dökebilirken, belediyelerin yeni fiyatlar sebebiyle artık bonkör davranamayacağını dile getiren ekonomistler, “Bu şartlarda belediyelerin sırtındaki en büyük yük asfalt olacak. Çünkü geçen yıla oranla yüzde 300’lük artış söz konusu. Sıcak asfalt yerine bundan sonraki süreçte genellikle yamalama ya da soğuk asfalt uygulamaları yapılacak” diye konuştular.

Belediyelerin bu sezondan başlayarak yamalama çalışmalarına yoğunlaşacaklarını anlatan konu ile ilgililer,  “Süreçte beklentiler artık bu şekilde karşılanacak. Çünkü yerel yönetimlerin bu maliyetlerin altından kalkmaya gücü yok” şeklinde konuştular.

 

BÜYÜK BÜTÇELER GEREKTİRİYOR

Vatandaşlardan asfaltlama çalışmaları konusunda anlayış bekleyen belediyelerin bundan böyle bütçelerinin büyük bir bölümünü bu iş için ayırmak zorunda kalacaklarını kaydeden uzmanlar, “Bundan önce belediyeler asfaltlama konusunda oldukça rahattı ve çok kapsamlı asfalt çalışması yapabiliyorlardı. Ancak şimdi bu mümkün değil. Tüm giderleriyle birlikte bir kilometrelik yolun asfalt maliyeti bir milyon liranın bile üzerine çıkmış durumda. Dolayısıyla hiç  kimse belediyelerden asfalt konusunda eski performansını beklemesin! Çünkü artık milyonlar söz konusu” şeklinde konuştular.

  • 1 / 1 Asfaltın kilometresi 1 milyon lira 0