ÖZEL HABER Haber Girişi : 12 Kasım 2022 13:20

Bakımsız kombiler cep düşmanı

Bakımsız kombiler cep düşmanı

Erzurum’da havaların soğumaya başlamasıyla birlikte çalışmaya başlayan kombiler, gerekli bakımlarının yaptırılmaması halinde cepleri de yakıyor. Her kış mevsimi öncesinde tesisat dahil kazan ve ateşleme sistemlerinin elden geçirilmesi halinde kombilerin hem çok daha verimli çalışacağı, hem de tasarruf sağlayacağı bildirildi. Bireysel ısınma sistemlerinin başında gelen kombilerin Erzurum gibi kış aylarının çok soğuk geçtiği şehirlerde bakımları da büyük önem taşıyor. Sürekli yanan kombilerin zamanla kazan, motor ve ateşleme sistemlerinde deformasyon oluştuğunu dile getiren uzmanlar, “Kışlık bakımı yapılmadan çalışmaya başlayan bir kombinin, ev sahibine çıkardığı ekstra maliyet yüzde 20’lere kadar çıkabiliyor” dediler.

 

FAZLADAN PARA ÖDEMEYİN!

Yılın bu dönemlerinde kombilerin bakımdan geçirilmesi gerektiğini vurgulayan yetkili servis yöneticileri, “Bakımı yapılmamış bir kombinin doğalgaz faturasına yansıtacağı ekstra masraf en az yüzde 20 daha fazla olacak. Çünkü motorundan ateşleme sistemine, kazanından brülörlere varıncaya kadar gözden geçirilmeyen bir kombi, hem verimli çalışmayacak, hem daha fazla doğalgaz tüketecek ve hem de yeterince ısıtmayacaktır. Bu bakımdan evlerinde ya da işyerlerinde bireysel ısıtma sistemleri kullananlar, kış mevsimine girmeden önce mutlaka bakım yaptırmalı, kalorifer tesisatını gözden geçirmeli ve radyatörleri temizletmelidir” diye konuştular.

 

KOMBİLERİ KAPATIP AÇMAYIN!

Öte yandan kombilerle ilgili olarak doğru bilinen yanlışlara da değinen uzmanlar, “Doğalgaz tüketiminden tasarruf etmek amacıyla sistemi kapatıp açmak çok yanlış bir girişim. Yani kombiyi gün içerisinde kapatıp, akşama doğru açmak, tüketimi daha da arttırır. En ideal olanı, kombinin çalışma seviyesini düşürmektir. Çünkü böylece sistemdeki suyun soğumaması sağlanmış olur. Öbür türlü tesisattaki suyun yeniden ısıtılması için ekstra tüketim söz konusu olacaktır. Ayrıca kullanılmayan ya da az kullanılan bölümlerdeki kalorifer petekleri de düşük sıcaklıkta tutulabilir” dediler.