Yerel Haber Girişi : 02 Mart 2022 13:55

Beklenen indirim yapıldı

Beklenen indirim yapıldı

Yurdun dört bir yanında olduğu gibi, Erzurum’da da itirazların yükseldiği kabarık elektrik faturalarıyla ilgili olarak merakla beklenen adım dün atıldı. Resmi Gazete’de ilan edilen yeni düzenlemeye göre; daha önce 210 kilovatsaat olarak belirlenen kademeli tarife sınırı 30 kilovatsaat daha artırılarak 240 kilovatsaate çıkartıldı. Yeni düzenlemeye göre, 240 kilovatsaat ve altında elektrik tüketen aboneler, kilovatsaat başına 1 lira 26 kuruş, 240 kilovatsaatin üzerindeki tüketim için de, kilovatsaat başına 1 lira 89 kuruş ödeyecek. Abonelik tipi esnaf olan tüketiciler için de, günlük 30 ve aylık da 900 kilovatsaati bulan tüketimlerine yüzde 25 oranında indirim yapıldı. 1 Mart itibariyle geçerli hale gelen yeni düzenlemenin faturaları nasıl etkileyeceği merak edilirken, elektrik aboneleri ise kademeli tarifenin tamamen kaldırılması gerektiğini düşünüyor. 

 

ABONELER HİÇ HOŞNUT KALMADI

Erzurumlu vatandaşlar, özellikle güz ve kış aylarında elektrik tüketiminin diğer illere göre çok daha fazla olduğunu belirterek, “Bu uygulama havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte belki anlamlı hale gelebilir. Ama an itibariyle Erzurum’daki biz abonelerin işine yaramıyor. Yani Şubat ayında 350 lira fatura ödeyen, belki Mart ayında 40 ya da 50 lira eksik öder, o kadar. Fakat bu durum geçen yıl aylık elektrik gideri 150 lira olan bir ailenin bu yıl 300 lira ödeme yapıyor olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Çünkü tüketim zamlandı, elektrik satış fiyatları katlandı. Bu sıkıntının önüne kademeli tarife sistemiyle geçilemez. Hele Erzurum gibi elektrik tüketiminin çok yoğun olduğu bu aylarda yaşadığımız mağduriyeti hiç gidermez” diye konuştular.

 

TÜRKİYE ENERJİ İTHAL EDİYOR

Meskenler dışındaki tarifenin de, indirime rağmen bütçeleri zorlayacağını düşünen esnaf ise, EPDK’dan çok daha ciddi bir düzenleme adımı atılması gerektiğini kaydettiler.

Öte yandan ekonomistler ise, enerjideki fiyat artışının sadece Türkiye’de değil, dünyanın dört bir yanında yaşandığını belirterek, “Fiyatların bu derece yüksek olması Türkiye kaynaklı değil, çünkü ülke olarak enerji ithal ediyoruz. Dolayısıyla şu süreçte izlenen yol, maliyetleri en asgari düzeyde vatandaşa yansıtmaktır” dediler.