Yerel Haber Girişi : 27 Ocak 2022 11:23

Belge çok, tanıtım yok!

Belge çok, tanıtım yok!
Belge çok, tanıtım yok!

Erzurum’da coğrafi işaret belgesi alan yemek ve gıda ürünlerinin sayısı katlanarak artıyor. Son olarak aşmalı yahni ve çortuti pancarının da aldığı coğrafi işaret belgesi, daha önce de su böreği ve Erzurum mantısına verilmişti. Mutfak kültürü oldukça zengin olan Erzurum’da, coğrafi işaretli ürün sayısının yine de yetersiz olduğunu dile getiren turizmciler, bu noktada yoğun bir çalışma yürütülmesi ve Erzurum’un yöresel tatlarının birer-ikişer vitrine taşınması gerektiğini vurguluyor. Bir ürün ya da yemek için alınmış coğrafi işaret belgesinin devamının da getirilmesinin elzem olduğunu vurgulayan turizmciler, “Bu belgeyi aldıktan sonra önemli olan o ürünü vitrine taşımak, tanıtmak ve herkese duyurmaktır” dediler.

 

TANITIMININ YAPILMASI ÖNEMLİ

Erzurum’un esasen bir gastronomi şehri olduğunun altını çizen turizmciler, “Bazı şehirler yemek kültürüyle bazı şehirler sanat geçmişiyle ve zenginliğiyle ön plana çıkar. Aslına bakarsanız Erzurum’daki zengin mutfak kültürü Türkiye’nin birçok yöresine göre çok daha nitelikli ve çeşidi boldur. Ancak üzerinde yeteri kadar durulmadığı için bu değerler ön plana çıkartılmamış, tanıtılamamış ve reklamı yapılamamıştır. Son yıllarda bu konuda sevindirici gelişmeler kaydediliyor olsa bile yetersizdir. Özellikle yerel yönetimlerin buna yönelik girişimlerde bulunması ve coğrafi işaret belgesi alan ürünlerin tanıtımının yapılmasını üstlenmelidir” diye konuştular.

 

YÖRESEL YEMEK FUARLARI

Yöresel yemek organizasyonları ve fuarlarının bir şehir için en önemli tanıtım enstrümanlarından olduğunu dile getiren turizmciler, bu konuda da İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün sorumluluk sahibi olduğunu ifade ettiler. Kurumsal işbirliği içerisinde yöresel yemek yarışmaları, fuar ve tanıtım organizasyonları düzenlenmesi çağrısında bulunan turizmciler, “Belgeyi alıp kenara koymak olmaz, o ürünü tanıtmak, tattırmak ve reklamını yapmak da gerekir. Dolayısıyla bu da en az belge almak kadar önemli bir sorumluluktur” şeklinde konuştular.