ÖZEL HABER Haber Girişi : 17 Haziran 2022 13:43

Besicinin hali harap!

Besicinin hali harap!
Kurban bayramı öncesinde ne yapacağı şaşıran besiciler ise, bir yandan yükselen maliyetleri, diğer yandan el yakan kurbanlık fiyatlarını düşünüyor.

Samanın tonu 2 bin lirayı aştı, yoncanın fiyatı tırmandıkça tırmanıyor. Kurban bayramı öncesinde ne yapacağı şaşıran besiciler ise, bir yandan yükselen maliyetleri, diğer yandan el yakan kurbanlık fiyatlarını düşünüyor.
Geçtiğimiz yılın kurak ve yağışsız geçmesi sebebiyle ot ve saman bulmakta güçlük çeken Erzurumlu besici, tüm hazırlıklarını yaklaşan Kurban bayramı için yaparken, yükselen akaryakıt fiyatları yüzünden ot ve saman maliyetleri de durmadan artıyor. Samanın tonunun 2 bin 500 liraya dayandığı son günlerde yağışlarla birlikte gülmeye başlayan yüzler, motorine yapılan zamlar yüzünden yeniden somurtur hale geldi. Erzurumlu besiciler, “Yağışlar güzel, iyi, hoş ama bu mahsulü kullanılabilir hale getirmek için harcayacağımız mazotun haddi var, hesabı yok! Bu yükün altından nasıl kalkacağımızı bilmiyoruz” diye konuştu.

HARCI BORCUNU ÖDEMEYECEK!
Erzurumlu besiciler, yaklaşan Kurban bayramı öncesinde karamsar bir tabloyla karşı karşıya kaldıklarını dile getirerek, “Geçen yıl yaşanan kuraklık sebebiyle zaten ot ve saman krizi yaşadık fiyatlar arttı. Yüksek fiyatlarla satın aldığımız ve ot ve saman yüzünden beslediğimiz kurbanlık hayvanların fiyatları da arttı. Önümüzde Kurban bayramı var, ardından hasat dönemi var. Bu yıl ekin bol ama bu ekini tarladan kaldırmak için harcayacağımız para, işin harcını bile ödemeyecek. Çünkü akaryakıt aldı başını gidiyor. Kurbanımızı değerinde satıp satamayacağımız belli değil. Satsak bir türlü, satmasak öbür türlü… Hayvanımız elimizde kalacak olsa, yüksek maliyetlerle ot ve saman yedirmeye devam edeceğiz. Yani bu da çözüm değil. Şaşırmış haldeyiz” şeklinde konuştular.

KURBANLIĞINI SATAMAYAN ZARAR EDER
Öte yandan sektör temsilcileri ise, asıl kurbanlık hayvanı elinde kalan besicinin zarar edeceğini dile getirerek, “Zaten bu zamana kadar yüksek maliyetlerle boğuşan besici, hayvanını kurban bayramında satamaz ise, yepyeni bir maliyetle karşı karşıya kalacak. Çünkü ot ve saman ihtiyacını gidermek için mecburen ekin kaldıracak ve maalesef bunun için traktör ve tarım aletlerini kullanacak. Bunların hepsi mazot ve akaryakıt tüketimi demek. Dolayısıyla yük üstüne yük binecek ve hayvancılık çok daha maliyetli bir hale gelecek” diye konuştular.