ÖZEL HABER Haber Girişi : 06 Temmuz 2023 12:44

Besicinin imdadına ESK yetişti 

Besicinin imdadına ESK yetişti 

Et ve Süt Kurumu (ESK) geride kalan Kurban bayramında kurbanlıklarını satamayan besicilerin imdadına adeta Hızır gibi yetişti. Halk arasında “kombina” olarak adlandırılan ESK, Erzurum’da da satılamayan kurbanlıkların kesimine başladı. Erkek sığırın kilosunu 180, düve ve erkek mandanın kilosunu ise 170 liradan satın alan Et ve Süt Kurumu, inek ve dişi mandanın kilosunu da, besicilerden 160 lira karşılığında satın alıyor. ESK, yaptığı bu ödemelere ek olarak erkek sığırın kilosuna 25 lira, düve ve erkek mandanın kilosuna 25 lira, inek ve dişi mandanın kilosuna ise, 15 lira ek prim veriyor. Kurban bayramının ardından Erzurumlu besicilerin de elinden tutan Et ve Süt Kurumu, talep halinde satılamayan kurbanlıkları anında satın alıp ödemesini yapıyor. 

MAĞDURİYET GİDERİLİYOR 
Erzurum Et ve Süt Kurumu’ndan edinilen bilgilere göre; besicilerin satamadıkları hayvanları için ESK kombina müdürlerine başvuruda bulunmak yeterli oluyor. Kurbanlık olarak piyasaya sürülen ancak satılamayan hayvanlara ait hayvan kimlik belgeleri resmi veteriner hekim sevk raporu ile başvuruda bulunulmasının besiciler için yeterli olacağını dile getirilen yetkililer, uygulamanın yetiştiricilerin mağduriyetini ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu ifade ettiler. 

ESK İMDADA YETİŞTİ 
Erzurum’da da çok sayıda besicinin satamadığı kurbanlık hayvanını kombinaya kestirmek için başvurduğunu anlatan yetkililer, “Kurumumuz, yetiştiricilerimizin her zaman emrindedir” mesajı verdiler. 
Erzurumlu besiciler ise, ESK Erzurum Kombina Müdürlüğü’nün bu yaklaşımından duydukları memnuniyeti dile getirerek, “Kombinamızın yetkilileri gerçekten zor bir dönemde elimizden tutmuş oldu. Tüm ödemelerimizi bayram üzerinden hesap yaparak planlamıştık. Ancak satamadığımız kurbanlıklar yüzünden çıkmaza girmiştik. Kombina imdadımıza yetişti. Çok teşekkür ediyoruz” diye konuştular.