Yerel Haber Girişi : 07 Şubat 2022 11:10

Bir meslek tarih oluyor

Bir meslek tarih oluyor

Erzurum’daki en kadim mesleklerden olan saraciye, son nefesini veriyor. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın bile Erzurum’u anlatırken bahsini ettiği meslek kolunu, Erzurum’da Abdulhamid Akbulut’un dışında yaşatacak bir başka usta kalmadı. Gazeteci ve fotoğraf sanatçısı Nihat Kılıçoğulları’nın objektifinden gözler önüne serilen saraçlık mesleği, yüzlerce yıllık geçmişin izlerini taşırken, geleceğe aktarılanlar da artık tükenmek üzere… Nihat Kılıçoğulları, Erzurum’da can çekişen saraçlık mesleğini konu ettiği paylaşımda, duygulandıran cümleler de kullandı.

 

CAN ÇEKİŞEN BİR MESLEK…

“Soğuk bir Erzurum gününde, sıcacık yüreklere ve bir ekmek teknesine davet edilmek...” diyerek başladığı cümleleriyle saraçlık mesleğine dikkat çeken Kılıçoğulları, şu ifadeleri kullandı:

“Gürcükapı'dan Habip Baba'ya doğru giderken Hacılar Hanı'nın hemen yanı başındaki ara sokakta muhabbet kokan bir işyeri... Ve son saraçlardan Abdulhamit Akbulut... Erzurum'da yaşayan bir insan hazinesi. Hamit Usta 8 yaşından bu yana, üç nesilden gelen bir mesleği yaşatmaya çalışıyor. Ama nafile, ondan bayrağı teslim alacak kimse yok. Onunki bir baba vasiyeti aslında...  Bir yanda misafirlerine sobanın üzerindeki çaydan ikram ediyor, bir yandan da elindeki işi tamamlamaya çalışıyor... Sen ne güzel bir adamsın Hamit Ustam. Rabbim canına sağlık, ömrüne güzellik ve işlerine bereket versin...”

 

ERZURUM’UN İZLERİNİ TAŞIYOR

Öte yandan Erzurum’un tarih boyunca sanat ve zenaatın merkezi olduğunu dile getiren Dadaşlar ise, bu mesleklerin bir şekilde geleceğe aktarılmasının şehrin kültürel zenginliği adına önemli olduğunu dile getirdiler. Geçmiş yıllarda el sanatlarına yönelik bir takım girişimlerin yapıldığını hatırlatan Erzurumlu vatandaşlar, “Saraçlık mesleği günümüz şartlarında bir ihtiyacı karşılayıp, katma değer üretmiyor olabilir belki ama bu şehrin geçmişine dair izler taşıyor. Sahip çıkmak lazım” diye konuştular.