ÖZEL HABER Haber Girişi : 03 Nisan 2023 11:57

BİRİ BİZİ TOKATLIYOR! 

BİRİ BİZİ TOKATLIYOR! 
Ramazan ayından önce ekmeğin 200 gramı 4 liradan satılırken, 600 gramlık Ramazan pidesi 16 liradan satılıyor.  

Erzurum’da Ramazan ayını istismar ayına dönüştürenler kervanına bazı ekmek fırınları da katıldı. Ramazan ayından önce 200 gram ekmek 4 liradan satılırken, Ramazan ayında 600 gram pide ekmeğin 16 liradan satılmaya devam ediliyor olması, akıllara soru işaretleri getirmeye başladı. İlgili esnaf odası ve denetimden sorumlu kurumların bu duruma seyirci kalmasına tepki gösteren vatandaşlar, birçok fırın işletmecisinin haksız kazanç elde ettiğini ileri sürdü. Erzurum’da çok az sayıdaki bazı fırıncıların ise, bu ahlaksız fiyat istismarına dahil olmadığını dile getiren vatandaşlar, “Çoğu fırında 600 gram pide 12 lira, yani olması gerektiği gibi. Hatta pide fiyatlarının bunun altında satıldığı fırınlar bile var. Bu fiyat o fırınları ve o işletmecileri kurtarıyor da, sade pideyi 16, yumurtalı pideyi 24 liradan satanları nasıl kurtarmıyor?” diye sordular. 

NASILSA HESAP EDEN YOK! 
Erzurum esnaf odaları başkanlığına, fırıncılar odası başkanlığına ve belediyelere çağrıda bulunan vatandaşlar, “Akıl var, mantık var. Ramazan ayı gelmeden önce 200 gram ekmeğin satış fiyatı 4 liraydı. Hatta son aylarda bu rakam bile 3 liraya kadar düşmüştü. Buna göre 600 gramlık sade pidenin 12 lira olması gerekirken, fırıncılar bu ekmeği 16 liradan nasıl satıyor? Buna ilaveten aynı gramajdaki pidenin yumurtalı ve susamlı olanı ise, 24 liraya satılıyor. Hesap çok basit, fırıncılar bir kere ilk haksız kazançlarını 12 liraya satmaları gereken 600 gramlık sade pideyi 12’ye satarak elde ediyor. Bunun üzerine yumurta ve susamla cila çekilince aynı ekmek bu kez 24 lira oluyor. Yani yumurta ve susamın maliyeti tüketiciye 8 lira olarak yansıtılıyor. Her vicdan sahibi insan bilir ki, o pide o kadar etmez!” diye konuştular. 

VATANDAŞI SOYMA YARIŞI
Erzurum’daki belli başlı bazı fırınların vatandaşı soyma konusunda birbirleriyle verdiği yarış dikkatlerden kaçmazken, vicdan sahibi olan meslek mensupları da var. 600 gramlık sade Ramazan pidesini 12 liraya, yumurtalı ve susamlı olanını ise 16 liradan satan söz konusu fırıncılar, fiyat istismarına yeltenen meslektaşlarına böylelikle ahlak ve vicdan dersi veriyorlar. 
Vatandaşlar ise, “Bu soygunda sadece bazı fırıncıların değil, bu fırıncılara göz yuman meslek odalarının ve denetim yapmayan belediyelerin de payı ve parmağı var. El ele vermişler, vatandaşı soyuyorlar, soydurtuyorlar!” şeklinde konuştular.