Yerel Haber Girişi : 14 Şubat 2022 13:03

Bitpazarının hali bir başka!

Bitpazarının hali bir başka!
Bitpazarının hali bir başka!

Erzurum’da yılların izlerini taşıyan Mahallebaşı semt pazarı, en soğuk kış günlerinde bile yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Halk arasında “Bitpazarı” olarak da bilinen Mahallebaşı pazarında giyimden ev eşyasına, gıdadan sebze ve meyveye, kanatlı hayvanlardan elektronik eşyalara varıncaya kadar akla gelen her türlü ürün bulunuyor. Özellikle alım gücü düşük olan vatandaşların adeta akın ettiği Mahallebaşı pazarı, ürün çeşitliliği kadar fiyatlarla da dikkat çekiyor. Kullanılmış ev eşyaları, koltuk, sandalye, cep telefonu, ayakkabı, pantolon, mont, tespih ve takı ürünlerinin bile kapış kapış edildiği Mahallebaşı semt pazarında, kalabalık kadar alışverişteki hareketlilik de gözlerden kaçmıyor.

 

MAHALLEBAŞI PAZARI GELENEK DEMEK

Mahallebaşı semt pazarında alışveriş yapan vatandaşlar, burada hem fiyatların ucuz olduğunu, hem de akla gelen her ürünü bulduklarını dile getirerek, “Erzurum’da çok sayıda semt pazarı var ama Mahallebaşı’ndaki semt pazarının özelliği çok farklı. Bu pazar senelerden beri süregelen bir alışkanlık. Yani bitpazarı geleneği burada yaşıyor ve yaşatılıyor” diye konuştular.

Erzurum’da eskiden Yedi Haftalar diye bilinen bir alışveriş dönemi olduğunu ve köylerden gelen herkesin Mahallebaşı semt pazarına koştuğunu vurgulayan vatandaşlar, “Yedi Haftalar denilen alışveriş dönemi tam 7 hafta sürüyormuş. Erzurum’un bütün ilçe köylerinden herkes buraya gelir, kışlık tüm ihtiyaçlarını burada giderirlermiş. Satanlar da, alanlar da hep burada bir araya gelirmiş. Mahallebaşı semt pazarı işte bu geleneğin bir parçası. Bu yüzden bu pazarın çok özel bir yeri var” şeklinde konuştular. 

 

HERKES BU PAZARI GEZİP GÖRMELİ

Öte yandan marketlerde kilosu 10 liradan satılan mandalinanın 5, portakalın ise 3 kilosunun 10 liradan satıldığı Mahallebaşı semt pazarında, kışlık ayakkabı, mont, kazak ve pantolonlar bile piyasanın çok altında fiyatlardan satılıyor. Herkesin gezip mutlaka görmesi gereken Mahallebaşı semt pazarında, her pazar günü saat 07.00’de hareketlilik başlıyor. Pazar öğleden sonra dağılıyor.