ÖZEL HABER Haber Girişi : 22 Eylül 2022 09:32

Böbrek taşına Kevgiri suyu

Böbrek taşına Kevgiri suyu
Erzurum’un Palandöken ilçesine bağlı Konaklı mahallesindeki sodalı su, böbrek taşı sıkıntısı çekenlere ilaç gibi geliyor.
Böbrek taşına Kevgiri suyu

Erzurum’un Palandöken ilçesine bağlı Konaklı mahallesindeki sodalı su, böbrek taşı sıkıntısı çekenlere ilaç gibi geliyor. Halk arasında Kevgiri suyu olarak bilinen kaynak suyundan içenler, böbrek taşlarından anında kurtuluyor. Kevgiri suyunun en önemli özelliği ise, çıktığı kuyunun başında içilmesi gerekiyor. Aksi halde evlere götürülen su, kısa bir sürede etki özelliğini kaybediyor. Böbrek taşı sıkıntısı yaşayanların her gün araçlarla akın ettiği Kevgiri köyündeki canlılık kışın bile devam ederken, suyun etkili olabilmesi için yerine getirilmesi gereken bazı kurallar da bulunuyor. Bunlardan birincisi ve en önemlisi, suyun çıktığı kuyunun başında anında içilmesi gerekiyor. Su içildikten sonra kişinin bulunduğu yerde zıplaması ya da bir süre tempolu koşu yapıp, sudan yeniden içmesi gerekiyor. Taşın büyüklüğüne göre, söz konusu seansların 1-3 gün arasında tekrar edilmesi gerekiyor. Şayet böbrekteki taş küçükse, bir kerede 3-5 bardak su içmek yeterli geliyor.

 

HERKES BURAYA GELİYOR

Kevgiri suyu, böbrek taşının yanı sıra yine böbrek kumundan dolayı yaşanan sancıları da ortadan kaldırıyor. Böbreğinde taş olan, ancak bundan haberdar olmayanların bu suyu içmeleri halinde de, kişi böbrek taşlarından ve kumlarından anında kurtuluyor. Köy sakinlerinden edinilen bilgilere göre; her gün Kevgiri’ye onlarca insan bu sudan içmek için geliyor. Köy sakinleri, sodalı suyun çıktığı bölgede her gün onlarca insan görmenin mümkün olduğunu belirterek, “Bu suyun özelliği, kuyu başında içilecek olması. Yani pet şişelere ya da damacanalara doldurup götürmek hiçbir anlam ifade etmiyor. Suyu orada içmek, peşi sıra zıplamak ve koşmak gerekiyor” diye konuştular.

 

İÇEN HERKES MEMNUN

Kevgiri suyundan içerek böbrek taşlarından kurtulduklarını iddia eden vatandaşlar ise, “Bu su böbrek taşını anında yok ediyor, düşürüyor. Tabi bunun için öncelikle doktora gitmek, gerekli tahlilleri yaptırdıktan sonra böbrek taşından emin olmak gerekiyor. Bu suyu tercih edenler genellikle böbrek taşı sancısı çekenler ve operasyon yaptırmak isteyenlerden oluşuyor” diyerek, bu sıkıntıdan kurtulmak isteyenlerin kevgiri suyundan mutlaka içmelerini tavsiye ediyor.