ÖZEL HABER Haber Girişi : 10 Ekim 2023 12:45

BORÇ REKORU BİZDE 

BORÇ REKORU BİZDE 
Kredi kullanım tutarı her geçen ay tırmanışta olan Erzurum, sonunda bölge birincisi oldu.

Kredi kullanım tutarı her geçen ay tırmanışta olan Erzurum, sonunda bölge birincisi oldu. Erzurum, kamu ve özel bankalardan kullanılan nakdi kredilerin tutar yüksekliği bakımından 14 ilin bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi’nin liste biri oldu. Erzurum’da bu yılın Ağustos dönemi itibariyle kullanılan nakdi kredilerin toplam tutarı 44 milyar 700 milyon liraya ulaştı. Bu kredilerden 33 milyar 600 milyon lirası kamu bankaları aracılığıyla kullandırılırken, 11 milyar liralık kısmını ise özel bankalar kullandırdı. Bölge ortalamalarını geride bırakan ve nakdi kredi kullanım tutarı yüksekliği sıralamasında zirveye oturan Erzurum’da, kişi başına düşen nakdi kredi tutarı ise, 59 bin 720 liraya ulaştı.  

KİŞİ BAŞI BORÇ 59 BİN LİRA 
Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre; Erzurum’da kişi başına düşen kredi borcunun 44 bin 944 lirası kamu bankalarına aitken, 14 bin 777 lira ise, özel bankaların alacakları arasında bulunuyor. 
Ekonomistler, şehirde kullanılan toplam kredinin nüfusa bölünmesiyle birlikte ortaya çıkan bu rakamların sürekli artış kaydettiğini belirterek, “Bu da gösteriyor ki, Erzurum’da yaşayan ve nüfusa dahil olan herkesin Ağustos ayı ölçeğinde bankalara 59 bin 720 lira borcu var” dediler. 

BORÇ ÖDEME PERFORMANSI 
Borcun dikkat çekici olduğu kadar, kredilerin geri ödemesinin de önemli bir parite olduğunu ifade eden ekonomi uzmanları, “Erzurum’da bu anlamda çok ciddi bir sorun yaşanmadı. Erzurum’da kredi kullanım tutarı ne kadar yüksek ise, bu kredilerin geri ödeme performansı da o kadar yüksek. Bunu da zaten idari ve yasal takip kayıtları da gözler önüne sermeye yetiyor. Yani Erzurum hem çok kredi kullanıyor, hem de kredi borçlarını zamanında genellikle ödüyor” diye konuştular.