Bu acıyı Erzurum da yaşamış… 

Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yıkıma neden olan deprem felaketi, bundan tam 40 yıl önce yaşanan Erzurum depremini yeniden akıllara getirdi. 30 Ekim 1983 tarihinde meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremde bin 239 kişi hayatını kaybetmiş, 537 kişi de yaralanmıştı. Merkez üssü Horasan olan deprem, Narman’dan Kars’a kadar büyük bir alanda hissedilmiş ve yıkıcı bir etkiye neden olmuştu. Depremde 3 bin 241 konut ağır, 3 bin konut orta ve 4 bin konut hafif hasar görmüş, 30 bini aşkın hayvan da telef olmuştu. 

SADECE İKİ BAKAN GELMİŞ  Enkaz altında kalarak hayatını kaybedenlerin toplu mezarlara defnedildiği Erzurum’da,  Horasan’ın Muratbağı, Kızlarkalesi ve Çamlıkale köyleriyle Narman, Pasinler ve Sarıkamış bölgesinde de, yüzlerce kişi enkaz altında kalmıştı. Horasan’da meydan gelen depremin ardından İmar ve İskan Bakanı Ahmet Samsunlu, Köy İşleri ve Kooperatifler Bakanı Münir Güney Erzurum’a gelirken, ilk temas ise, 450 kişinin hayatını kaybettiği Horasan’ın Muratbağı köyü olmuştu. Dönemin Diyanet İşleri Başkanı Tayyar Altıkulaç, aynı gün deprem bölgesi olan Erzurum’a gelerek, hayatını kaybedenlerin defin işlemlerini koordine etmişti.

ERZURUM’A AKIN ETMİŞLER  Horasan depreminde Erzurum’a gelenlerin arasında ABD Ankara Büyükelçisi Robertz Strauzs Hupe de bulunurken, beraberinde 4 uçak dolusu yardım malzemesi getirmişti. Dönemin yayın organlarından edinilen bilgilere göre; deprem bölgesi Erzurum’a THY kargo ve yolcu uçakları ile Tunus’tan 5, Kıbrıs Türk Federe Devleti’nden 1, Batı Almanya’dan 22 ve Hollanda’dan da 2 tonluk yardım malzemesi taşınıyor. Et Balık Kurumu’nun, çiftçilerin hayvanlarını yüksek fiyatlardan satın alarak peşin ödeme yaptığı Erzurum’da, Atatürk Üniversitesi öğrencilerinin de, enkaz kaldırma çalışmalarına doğrudan katılmaları sağlanıyor.  Erzurum depreminin meydana geldiği tarihten neredeyse bir hafta sonra da, 6 Kasım 1983’te Türkiye sandık başına gidiyor ve Turgut Özal’ın Genel Başkanı olduğu Anavatan Partisi tek başına iktidara geliyor.

  • 5 / 1 Bu acıyı Erzurum da yaşamış…  0

  • 5 / 2 Bu acıyı Erzurum da yaşamış…  1

  • 5 / 3 Bu acıyı Erzurum da yaşamış…  2

  • 5 / 4 Bu acıyı Erzurum da yaşamış…  3

  • 5 / 5 Bu acıyı Erzurum da yaşamış…  4