ÖZEL HABER Haber Girişi : 22 Mart 2023 11:13

BU ÇAĞRIYA KULAK VERİN!

BU ÇAĞRIYA KULAK VERİN!
Kara kara düşünmeye gerek yok; Erzurum’da çiftçilere para kazandırmanın yolu Karabuğdaydan geçiyor.  

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı, “İklim değişikliklerinin gündemimizi oluşturduğu şu günlerde atılması gereken en önemli adımlardan birisi Karabuğday seferberliğidir” dedi. Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne çağrıda bulunan Başkan Kayabaşı, “Çiftçilerimizi üretim maliyetlerinden kurtarmak ve ilaveten katma değeri yüksek bir ürün elde etmek istiyorsak, bunun yolu Karabuğday üretiminden geçiyor” vurgusunda bulundu. 
Başkan Kayabaşı, “Tam da iklim değişikliğini konuştuğumuz bu günlerde ekonomik değeri yüksek olan ve de susuz kıraç arazilere ekilen Karabuğday için il genelinde Tarım İl Müdürlüğü'müzün öncülüğünde Karabuğday seferberliği başlatılmalıdır. Karabuğdayın ekonomik değeri yüksek olduğu gibi, ilk ekim masrafı da çok düşüktür. Su ve gübreye ihtiyaç duymayan Karabuğday, çiftçilerimizin masrafını minimize edecektir” diye konuştu. 

İLAÇSIZ, SUSUZ, MASRAFSIZ 
Erzurum’da çiftçilerin bahar döneminde yaşadıkları en büyük sıkıntının gübre parası, güz döneminde ise su parası olduğunu dile getiren Hasan Ali Kayabaşı, üretim maliyetleri zaten yüksek olan çiftçinin her yılı bu döngüyle tamamladığını ifade etti. “Bu şartlarda çiftçinin ve üreticinin kazandığını söylemek mümkün değil. Ancak çiftçilerimizin bu sıkıntısını Karabuğday ekimi ile ortadan kaldırabiliriz. Çiftçilerimiz için hem ekim masrafı olmayacak, hem sulama masrafı olmayacak. Hasat döneminde ise çiftçimiz Karabuğdayı normal buğdaydan kat kat daha fazla paraya satarak daha fazla kazanç elde edecek” şeklinde konuştu. 

KARABUĞDAY TEŞVİK EDİLMELİ 
Bu kapsamda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden Karabuğday tohumu için destek beklediklerini kaydeden Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı, “Şehrimizin toprak ve iklim yapısı da buna çok müsait. Eğer Karabuğday ekimini teşvik edersek, çiftçimizin üç beş yılda elde edeceği geliri sadece 1-2 yıl içerisinde nasıl toplayacağını hep birlikte görmüş oluruz. Masrafı yok, maliyeti yok, ilaca, suya hatta gübreye bile gerek yok. Üstelik Karabuğdayın değeri normal buğdaydan çok daha yüksek” hatırlatmasını yaptı.