ÖZEL HABER Haber Girişi : 29 Mayıs 2023 11:53

Bu da sipariş kurnazlığı 

Bu da sipariş kurnazlığı 

Döviz kurlarında yaşanan dalgalanma ve buna bağlı olarak ortaya çıkan enflasyon, beyaz eşyada teşhir dönemi başlattı. Satış mağazalarında daha önce anında teslimat yapılabilirken, satışlar artık sipariş yoluyla yapılmaya başlandı. Yeni sisteme göre; aralarında marka firmaların da bulunduğu satış mağazalarında ürünler artık depoda tutulmuyor. Müşteri önce siparişi veriyor, satın alınan ürünler alıcısına günler sonra teslim ediliyor. Söz konusu satı sistemi vatandaşı mağdur ederken, merkeze uzaklığı sebebiyle en büyük mağduriyeti ise Erzurum gibi bölge illeri yaşıyor. Satış mağazalarından edinilen bilgilere göre, mobilya ürünlerinin de içinde bulunduğu dayanıklı tüketim malzemeleri ve beyaz eşyalar artık depolarda bekletilmiyor. Siparişler anlık yapılıyor ve fiyatlandırma da buna göre değişiyor. 

DEPODA ÜRÜN TUTULMUYOR 
Erzurumda aralarında marka firmaların da bulunduğu birçok işletme bu yöntemi kullanıyor. İşletmeciler, “Önceleri depomuzda her üründen stok bulunurdu, müşteri ürünü satın alır, bir-iki gün içerisinde de teslimat gerçekleşirdi. Ancak son bir yıldır bu yöntem artık uygulanmıyor. Firma merkezleri depolarda hazır tutmak için artık ürün göndermiyor. Şöyle ki bir hafta içerisinde yapışan satışlar merkeze raporlanıyor, ona göre de siparişler haftalık ve aylık olarak gönderiliyor” dediler. 
Bu durumun sadece vatandaşı değil, kendilerini de mağdur ettiğini dile getiren işletmeciler, “Müşteri satın almak istediği ürünün en erken 2 hafta içerisinde teslim edilebileceğini öğrenince almaktan zaten vazgeçiyor ve başka alternatifler arıyor. Bu durumda biz de satış kaybı yaşamış oluyoruz” dediler. 

BUNUN ADI UYANIKLIK
Öte yandan vatandaşlar ise, bu tarz alışveriş yönteminin tek sebebinin firmaların daha fazla kazanç elde etmek istemesi olduğunu belirterek, “Depolara ürün gönderilmiyor, çünkü devreye irsaliye ve sevkiyat faturası giriyor. Yani ürünün alış fiyatı da, satış fiyatı da netleşmiş oluyor ve doğal olarak fiyat artışından etkilenmesi imkansız oluyor. Ancak siparişler anlık olarak alınınca, fiyat farkını ürünün üzerine anlık olarak bildirmek kolay oluyor. Diyelim ki bir ev mobilyası 6 ay önceki maliyetlerle üretilmiş olsun, ama sipariş anlık olunca fiyatlama da bugünün maliyetleri üzerinden yapılıyor. Burada mağdur olan sadece oluyor. Hem daha çok bekliyor, hem de daha fazla para ödüyor” diye konuştular.