ÖZEL HABER Haber Girişi : 25 Nisan 2023 09:25

BU FIRSAT KAÇMAZ!

BU FIRSAT KAÇMAZ!
Kentsel dönüşüme yönelik "Dönüşümde Yarısı Bizden" kampanyası inşaat sektörünü heyecanlandırdı.

Kentsel dönüşüme yönelik "Dönüşümde Yarısı Bizden" kampanyası inşaat sektörünü heyecanlandırdı. Uygulama pilot bölge olarak şimdilik İstanbul’da hayata geçirilecek. Erzurum’daki inşaat sektörü ise, sezon öncesinde bir müjdenin de kendilerine verilmesini bekliyor. Erzurum’da küresel ekonomik krize ilaveten arzın talebi karşılayamaması sebebiyle de konut fiyatlarının yükseldiğini ifade eden sektör temsilcileri, “Hükümetin kentsel dönüşüme yönelik olarak attığı adımlar çok kıymetli. Erzurum’un da bu manada ihtiyaçları var. Üstelik sezon kısa olduğu için Erzurum’da inşaat sektörünün özellikle desteklenmeye ihtiyacı var” görüşünü taşıyor. 

MALİYETLER BEL BÜKÜYOR 
Müteahhit firma yetkilileri, Erzurum’da hem konut talebinin karşılanması ve hem de son 5 yıldır neredeyse dibi gören inşaat sektörünün yeniden canlanması için bir takım adımlara ihtiyaç duyulduğunu kaydederek, “Şu anda müteahhit firmaların belini inşaat maliyetleri büküyor. İlk adım, vergi muafiyetinin sağlanması, ikinci adım ise, sosyal güvenlik primlerinin azaltılması olmalıdır. Şu anda kentsel dönüşüme yarı yarıya destek olunan bir kampanya ile karşı karşıyayız. Hükümetimiz öyle bir sistem kapsamında inşaat şirketlerinin de önünü açmalı ve konut ihtiyacının giderilmesine önayak olmalıdır” dediler. 

TALEPLER KARŞILANAMIYOR 
Erzurum’da konut arzıyla talep arasında uçurumlar kadar fark olduğunu anlatan şirket sahipleri, “Maliyetlerin yüksekliği sebebiyle yeni projeler hayata geçirilemiyor, mevcut projeler de ağır aksak ilerliyor. Kentsel dönüşüm kaynaklı olarak ortaya çıkan konut talebi, işte bu yüzden karşılanamıyor ve fiyatlar bu kez de talep yoğunluğuna bağlı olarak artıyor. Konut üretiminin önü açılır, süreç kolaylaştırılır ve maliyetleri büyük oranda azaltacak adımlar atılırsa, hem fiyatlar geriler, hem de sağlıklı yapılaşmanın önü açılır” diye konuştular.