BUGÜN DEĞİLSE NE ZAMAN?

Sosyal medyada “BirliktenBerekete” başlıklı bir gündem çalışması vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve hükümetinin enflasyonla mücadele etmeye yönelik attıkları bir takım adımların olması elbette güzel. Ancak bu adımların sonuçları itibariyle de güzel olması gerekiyor ki, maksat hasıl olmuş olsun. 

Enflasyonu el ele verelim, hep birlikte yenelim. 

Evet ama nasıl?

Bir defa şunda hemfikir olmalıyız; üretim olmadan bizim bu enflasyon denilen illeti ortadan kaldırmamız mümkün değil. 

Bakın, hesap çok basit!

Devlet her yıl, her ay ve her gün ihtiyaç sahiplerine, işsizlere ve sosyal güvencisi olmayanlara bile milyarlarca lirayı bulan yardımlarda bulunuyor. Ve bu paraların geri dönüşü yok ve bu döngü sürekli tekrar ediyor. 

Bu paraları üretime kanalize etmek ve yeni iş alanları açmak çok mu zor?

Örneğin çiftçilere tohumluk dağıtıyoruz ki, ekip biçsinler diye. Ama her niyeyse bu tohumların ekilmesinin bile astronomik oranlarda bir maliyete tekabül ettiğini unutuyoruz. 

Yani traktörlerin geçen yıl kontağı çevrilir çevrilmez yaptıkları harcamayla bu yıl yaptıkları harcama aynı mı? Elbette değil. Bu yüzden çiftçinin maliyetini azaltmaya yönelik adımlar atmamız lazım. 

Tohumluk dağıtmakla bu işler olmuyor, o tohumların toprakla buluşmasına, biçilmesine de destek olmamız gerekiyor. Yoksa çiftçinin derdi şu aşamada tohum değil ki!

Maliyet, maliyet! 

Onları bu yükten kurtarmadıktan sonra istediğiniz kadar tohum dağıtın!

Onların ürettiğine Pazar imkanı sunmadıktan ve onlara para kazandırmadıktan sonra istediğiniz kadar tohum dağıtın!

Hepsi boş!

Erzurum’da ekilmeyen dönümlerce tarımsal arazi var, bunları üretime kazandırın!

Erzurum’da toprağını ekmeyen binlerce çiftçi var; bırakın onlara dönüm başına para ödemeyi; çalıştırın, ürettirin, üretmeye sevk edin!

Sosyal yardım adı altında hak eden/etmeyen binlerce insana para dağıtıyorsunuz; bari hak etmeyenleri ayırın da, oradan arta kalan parayı bunun için harcayın!

Çiftçiye destek verin, destek!

Yoksa halimiz harap olacak iyice. 

Bunu ne zaman yapacağız diyorsanız?

Şimdi, tam da zamanı işte… 

Bugün olmayacaksa ya ne zaman olacak?