Yerel Haber Girişi : 15 Nisan 2022 11:36

Cep telefonuna 36 taksit 

Cep telefonuna 36 taksit 

Döviz kurlarındaki hareketlilik ve enflasyon karşısında değer kaybeden Türk Lirası, piyasaları yeni alışveriş yöntemlerine sevk etti. Taksitle cep telefonu satın almanın neredeyse imkansız hale geldiği son dönemlerde, devreye bu kez finansman kredileri girdi. Müşterilerine banka finansmanı üzerinden taksitle cep telefonu satışı gerçekleştirmeye başlayan mağazalar son aylarda büyük ilgi görürken, Erzurum’da da benzer satış formülleri devreye girmeye başladı. GSM operatörlerinin hat üzerine genellikle en fazla 3 ay taksitle satabildikleri cep telefonları, bazı bankaların devreye girmesiyle birlikte vade farkı bile olmadan satılmaya başlandı. Erzurum’daki telefon bayileri, söz konusu satış işlemlerinin bir nevi kredi kullanımı olduğunu belirterek, “Burada alışveriş üç kişi arasında gerçekleşiyor. Telefonu biz satıyoruz, alıcı telefonu almaya karar veriyor, parasını ise banka ödüyor” diye konuştular. 

 

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR 

Finansman kredili telefon satışlarında süreç şöyle işliyor. Telefon satın almak isteyen müşteri anlaşmalı mağazaya gidiyor ve TC kimlik numarasıyla sorgulama yaptırıyor. Banka üzerinden yapılan sorgulamada, müşterinin kredi notu ve risk durumu göz önünde bulundurularak finansman kredisi açılıyor. Eğer talep onaylanırsa, müşteri istediği cep telefonunu 36 aya kadar varan vadelerle satın alabiliyor. Vade farkı ödememek için de, yine ilgili banka tarafından müşteriye bir koşul getiriliyor. Eğer müşteri aylık bin 250 liralık alışveriş işlemini bu banka üzerinden gerçekleştirirse, satın aldığı cep telefonu için herhangi bir vade farkı ödemiyor. 

 

FİNANSMANLA ÇOK EKONOMİK 

Erzurum’da belli başlı satış mağazalarında yapılabilen bu işlem sayesinde çok sayıda kişi cep telefonu satın alma imkânına kavuştu. Uygulamadan memnuniyet duyan vatandaşlar, “Telefonları eskiden hatlarımızın üzerine alır ve 24 ay taksitle öderdik. Ama şimdi buna sınırlama geldi. Finansman kredisiyle satın almak çok daha ekonomik, üstelik de vade farkı ödemiyoruz. Aylık taksitlerimizi götürüp bankaya yatırıyoruz, bankadan da böylece para işlemi gerçekleştirmiş oluyoruz” diye konuştular.