Yerel Haber Girişi : 12 Mart 2022 14:45

Çiftçiler sevindi, ama! 

Çiftçiler sevindi, ama! 

Erzurum’da Tarım Kredi Kooperatifleri’nin çiftçi borçlarını yapılandıracağını açıklaması, Erzurum’daki üreticileri de sevindirdi. Borçlarını ödeyemez durumdaki çiftçiler için oluşturulan yeniden taksitlendirme fırsatı sayesinde en azından yeni bir imkan elde etmiş olacaklarını düşünen çiftçiler, yanı sıra üretimdeki maliyet artışından da yakınmaya başladı. Yapılandırmanın borçlardan dolayı yaşanan sıkışma ve çaresizliğe kısmen de olsa çözüm sağlayacağını düşünen Erzurumlu çiftçiler, “Bu yapılandırmayla borçlarımız belki çok daha kolay ödeme imanlarına kavuşturulmuş olunacak ama bu durum bizim borçlu kalacağımız gerçeğini değiştirmiyor. Üretim maliyetleri artıyor, ihtiyaçlarımız da fazlalaşıyor. Mevcut borçları ödemede bile problemler yaşadığımız bir dönemde üretim için gerekli ihtiyaçlarımızı nasıl karşılayacağımı bile bilmiyoruz” dediler. 

YENİ BİR YOL HARİTASI LAZIM! 
Geçtiğimiz günlerde Ayçiçek yağı ile ilgili olarak yaşanan sürecin Türkiye’deki üretim gerekliliğini bir kez daha gözler önüne serdiğini anlatan Erzurumlu çiftçiler, “Eğer üretime dayalı bir ekonomi planlıyorsak, üretici olan biz çiftçilere sonuna kadar destek olunması gerekiyor. Gerek tohumda, gerek gübrede, gerekse ürettiğimiz bitkisel ya da tarımsal ürünler için pazar ve piyasa oluşturulmasında hükümetin ilgili bakanlıkları ve makamları bir yol haritası oluşturmalıdır. Erzurum’da ayçiçeği de üretiriz, pancar da üretiriz, yem bitkisi de üretiriz. Yeter ki, maliyetlerimizi azaltacak hamleler yapılsın!” çağrısında bulundular. 

ÜRETMEYE VE KAZANMAYA İHTİYAÇ VAR! 
Üretimin ve üreticinin desteklenmemesi halinde çiftçilerin yeniden yapılandırılsa bile borçlarının katlanarak artacağını vurgulayan Erzurumlu üreticiler, “Borçlarımızı ödeyebilmemiz için her şeyden önce üretmeye ve üretimden kazanmaya ihtiyacımız var. Bunun yolu da, üretim maliyetlerine destek olmaktan geçiyor. Üretici teşvik edilmeli, tarımsal ve bitkisel ürünlerin ekimi teşvik edilmeli, maliyetlere ortak olunmalı ve ülkemiz yeniden bir üretim hamlesine kalkışmalıdır” diye konuştular.