ÖZEL HABER Haber Girişi : 04 Nisan 2024 12:43

Çiftçinin korkusu: YA DONARSA!

Çiftçinin korkusu: YA DONARSA!
Erzurum’daki hava sıcaklıklarında görülen iniş ve çıkışlar, güzlük ekim yapmış olan çiftçiyi tedirgin ediyor.

Erzurum’daki hava sıcaklıklarında görülen iniş ve çıkışlar, güzlük ekim yapmış olan çiftçiyi tedirgin ediyor. Her an yaşanması muhtemel olan “ilkbahar geç don” olayı endişesi yaşayan Erzurumlu çiftçiler, hava sıcaklıklarının sert bir biçimde düşmemesi için dua ediyor. Yağışlar anlamında oldukça verimli bir kış sezonu geçiren Erzurum’da, güzlük ekimler yeniden canlandı. Karların eriyip toprağın yeniden yumuşamaya başlamasıyla birlikte yeşeren güzlük hububat ekimleri, bu yıl çiftçinin yüzünü güldüreceğe benziyor. 

YAĞIŞLAR GÜLDÜRDÜ 
Erzurum’da geçen yıl güz ve bu yıl da kış ayının bol yağışla geçtiğini kaydeden üreticiler, her yıldan çok daha erken yağan karın, tarımsal üretim için ayrı bir avantaja dönüştüğünü dile getirdiler. Erzurum’daki üreticiler, verimli bir hasat döneminin planlarını yaparken, çiftçi ve üretici meslek kuruluşları ise, bol yağışlı mevsimlerde en çok karşılaşılan durumlardan birisinin ilkbahar geç don olayı olduğunu dile getiriyor. 

RİSK ORTAYA ÇIKTI 
Hava sıcaklıklarının inişli-çıkışlı bir seyir izliyor olmasının çiftçiyi korkuttuğunu ifade eden sektör temsilcileri, “Toprak yumuşadı, bitki canlandı. Sıcaklıklar da inişli-çıkışlı olunca, bu kez geç don olayı riski ortaya çıktı. Allah korusun, sıcaklıklar sıfırın altına düşer ve toprak donarsa, üreticinin bir yıllık emeği heba olur, bitki toprakta donar ve çürür. Yağışların bol olması sebebiyle sevindik, inşallah böyle bir olayla hevesimiz kursağımıza dizilmez” dediler.