ÖZEL HABER Haber Girişi : 09 Ağustos 2022 14:16

Çiftçinin yüzü güldü

Çiftçinin yüzü güldü
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı, “Arpa, buğday, yonca, yulaf ve fiğ verimi bu yıl rekora koşuyor” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı, “Arpa, buğday, yonca, yulaf ve fiğ verimi bu yıl rekora koşuyor” dedi.

Son zamanların en yağışlı ve yine en sıcak yılını geçiren Erzurum’da, tarlalardan adeta bereket fışkırdı. Hasat döneminin başladığı Erzurum’da, buğdaydan arpaya, yem bitkilerinden yulafa varıncaya kadar tarımsal ve bitkisel üretimde altın bir çağ yaşanmaya başlandı. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı, uzun yıllar sonra böyle bir verimin elde edilmiş olmasının sevindirici olduğunu belirterek, “Bu yılın resmen maşallahı var. Tarlalardan, topraklardan berekettir ki fışkırıyor. Arpada, buğdayda rekor üstüne rekor kırılıyor. Yonca, fiğ, gorunga ve yulaf gibi yem bitkilerinde eşi görülmemiş bir rekolte söz konusu. Toprak bu yıl çiftçiyi resmen ödüllendiriyor” dedi.

 

TOPRAK ÇİFTÇİYİ ÖDÜLLENDİRDİ

Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklığın ardından büyük bir mağduriyet yaşayan Erzurum çiftçisinin, bu sene yağışların ve hava sıcaklıklarının da etkisiyle eşi görülmemiş bir bolluk yaşadığını dile getiren Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı, “Böyle bir verim uzun zamandır yoktu. Öyle ki; geçtiğimiz yıl hayvanların ihtiyacı olan ot ve saman bile dışarıdan getiriliyordu. Ama bu yılın verimi geçmişteki kuraklığı ve tüm sıkıntıları unutturdu. Çiftçimizin yüzü gülüyor, toprak bu yıl çiftçilerimizi resmen ödüllendiriyor. Önümüzdeki 5 yıl boyunca topraktan bu denli büyük bir verim alınsa çiftçimizin birçok sıkıntısı ortadan kalkar” diye konuştu.

 

KAZANÇ MASRAFLARA GİDİYOR

Öte yandan çiftçiler ise, verimden duydukları mutluluğu dile getirirken, masrafların ve maliyetlerin artmış olmasından da yakınıyor. Çiftçiler, “Bu yıl tarlalardan bereket fışkırıyor ama kazandığımızın büyük bir bölümünün maliyetlere gideceğini düşündükçe aslında elimizde pek de bir şey kalmıyor. Sonuçta kazandığımız mazota, motora, işgücüne, nakliyeye ve çalışana gidiyor. Keşke hükümetimiz bu süreçte de bizim yanımızda olsa” dediler.