ÖZEL HABER Haber Girişi : 17 Nisan 2024 13:32

DADAŞ’A GÜZEL HABER

DADAŞ’A GÜZEL HABER
Erzurum’a çok yakında yeni bir konsolosluk müjdesinin verilmesi bekleniyor.

Türki Cumhuriyetleri’nden Özbekistan’ın Erzurum’da konsolosluk açacağı yönündeki haberler, şehir gündeminde heyecana neden oldu. Süreçte Özbekistan’ın Ankara Büyükelçiliği ile görüşmelerin büyük ölçüde tamamlandığı ve çok yakında konsolosluk müjdesinin Erzurum’a verileceği öne sürüldü. Erzurum’da büyük sevinçle karşılanan bu gelişme, sadece Erzurum için değil, bölge açısından da kayda değer bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Erzurum’a Özbekistan konsolosluğunun açılmasının; Erzurum’u Türki Cumhuriyetleri için de bir cazibe merkezi haline getireceği belirtilirken, bu yönde atılacak her adıma sonuna kadar destek olunacağı ifade ediliyor. 

WAGNER AKTARIYOR 
Erzurum, geçmişte birçok ülkenin konsolosluğuna ev sahipliği yapmış olan yerleşim merkezlerinin başında geliyor. Rusya, İngiltere, Fransa, İtalya ve İran başta olmak üzere, Erzurum’da, Amerika Birleşik Devletleri’ni temsilen de bir konsolosun bulunduğu, şehre ait birçok kaynakta belirtiliyor. Bu kaynaklardan birisini ise, Alman Gezgin Moritz Wagner’in aktarımları oluşturuyor. Alman Gezgin’in 1846 Mayıs ayında Erzurum’a gerçekleştirdiği bir geziyle ilgili olarak aktardığı bilgiler, şehirde, çeşitli ülkelerin konsolosluklar düzeyinde temsil edildiğini ortaya koyuyor. 

ERZURUM’UN ÖNEMİ 
Gezgin Wagner’in hatıralarında, Kamili Paşa’nın Erzurum Valiliği görevini yürüttüğü dönemde, konsolosluk görevi yürütülen ikametlerde, Rusya, İngiltere, İran, Fransa, İtalya ve ABD bayraklarının dalgalandığı kaydedilirken, bu bilgilerin, Erzurum’un hem ticaret, hem de siyasal bir yönetim merkezi olduğunu göstermesi bakımından önemli olduğu vurgusunda bulunuluyor. 
Bu bakımdan Erzurum’da yeni konsolosluklar açılması, şehrin uluslararası imajına da olumlu yönde katkı sunacağı dile getiriliyor.