Yerel Haber Girişi : 23 Şubat 2022 11:08

DADAŞ’IN BORCU ARTIYOR

DADAŞ’IN BORCU ARTIYOR

Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre; geçtiğimiz yıl Erzurum’da kullanılan toplam kredi miktarı 23 milyar lirayı buldu.

Erzurum’da kişi başına düşen banka kredisi tutarı 30 bin lirayı aştı. Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre; geçtiğimiz yıl Erzurum’da kullanılan toplam kredi miktarı 23 milyar lirayı buldu. Kullanılan toplam kredinin kişi başına düşen tutarı ise, 30 bin 403 lira olarak gerçekleşti. Erzurum’da kullanılan kredilerin 18,3 milyar lirası kamu bankalarından kullandırılırken, 4,6 milyar liralık kısmı ise, özel bankalarca kullanıma sunuldu. Erzurum bu verilerle en çok banka kredisi kullanılan iller sıralamasında bölge birincisi olurken, ülke sıralamasında ise 25’nciliği elde etti. Ekonomistler, kredi kullanım yüksekliği ile dikkat çeken Erzurum’da, kişi başına düşen borç miktarının her yıl biraz daha artış gösterdiğini dile getirerek, “Kullanılan kredilerin piyasalara etkisi değerlendirildiğinde görülecektir ki, bu kredilerle Erzurumlu borç kapatmış oluyor” dediler.

 

KREDİLER HANGİ AMAÇLA KULLANILDI? 

Erzurum’da kullanılan banka kredileriyle ilgili olarak değerlendirmelerini paylaşan ekonomistler, “Kredilendirme işlemlerinde pozitif etkiden söz edebilmek için, kredilerin hangi amaçla kullanıldığına bakılır. Üretime, iş geliştirme ve istihdama yönelik olarak kullanılan krediler büyük önem taşıdığı gibi, bu alanda kullanılan kredilerin toplam içindeki payına da bakılır. Erzurum’da kullanılan kredileri bu bağlamda değerlendirecek olursak; konut ve ihtiyaç kredilerinin başı çektiğini rahatlıkla görebiliyoruz. Yani doğrudan üretime ya da iş geliştirmeye yönelik kredilerden ziyade, konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinin zirvede olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştular.

 

KREDİNİN GERİ DÖNÜŞÜ DE ÖNEMLİ

Kredilendirme sürecinde önem taşıyan bir başka hususun ise, geri dönüş olduğunun altını çizen ekonomistler, “Bu süreçlerde idari ve yasal takipler de söz konusu olabiliyor. Ancak Erzurum için genel manada bir yaklaşımda bulunacak olursak; takibe düşmüş ve yasal takip altına alınmış olan kredilerin miktarı toplam içerisinde küçük bir paya sahip. Bunun da altını özellikle çizmek gerekiyor” dediler.