ÖZEL HABER Haber Girişi : 18 Mayıs 2023 10:08

DADAŞ’IN KARNESİ PEKİYİ 

DADAŞ’IN KARNESİ PEKİYİ 
Borçlanmak değil, asıl mesele borçları geri ödeyebilmek… 

Erzurum’da bu yılın Mart ayı itibariyle kullanılan kredilerin tutarı 37 milyar 100 milyon liraya ulaştı. Bu kredilerin 27 milyar 900 milyon liralık kısmını kamu bankaları temin ederken, 9 milyar 100 milyon liralık kısmını ise, özel bankalar karşıladı. Mart ayı ölçeğinde kullanılan toplam kredi tutarının kişi başına düşen miktarı ise, 49 bin 500 lira oldu. Erzurum, nakdi kredi kullanım tutarı bakımından Doğu Anadolu Bölgesi’nde ilk sıraya yerleşirken, Erzurum’da kişi başına düşen kredi miktarının sürekli artış halinde olması ise dikkatlerden kaçmadı. 

ENDİŞEYE GEREK YOK! 
Ekonomistler, bu durumu endişe verici bir tablo olarak görmediklerini ifade ederek, “Erzurum’daki kedi kullanım oranları yüksek ama bu kredilerin geri dönüş oranı da çok yüksek. Denilebilir ki, Erzurum halkı bankalarla olan münasebetlerinde öyle çok belirgin sorunlar yaşamıyor. Kaldı ki, bunu borçlara yönelik olarak başlatılan idari ve adli takip sayıları da ortaya koyuyor” dediler. 

KREDİLER YATIRIMA DÖNÜŞÜYOR 
Kredilendirmede en önemli paritenin geri dönüşüm olduğunu dile getiren ekonomistler, Erzurum’un bu tavrının sürekli ön planda olduğunun altını çizerek, “Bankalar piyasaları fonluyor, fonladığı parayı da yine aynı hızla geri tahsil edebiliyor. Bu da kredilerin ister ihtiyaç, ister konut ya da taşıt kredisi olsun, geri dönüşümünde sorun yaşanmadığını ve bir şekilde yatırıma dönüştüğünü işaret ediyor” diye konuştular.