ÖZEL HABER Haber Girişi : 13 Mayıs 2022 10:12

Dadaş’ın sırtı ısınmadan… 

Dadaş’ın sırtı ısınmadan… 

Erzurum’da insanların daha sırtı ısınmadan bir sonraki yılın kış mevsimine hazırlıklar başladı. Katı yakıt tüketiminin gerçekleştirildiği konuft ve sitelerde daha şimdiden kışlık kömür alımları başladı. Dolara endeksli olduğu için fiyatı sürekli tırmanış gösteren kömür için satış anlaşmalarını yapmaya başlayan site ve iş merkezi yöneticileri, muhtemel kur farklarından etkilenmemek için alışverişini şimdiden yapmayı tercih ediyor. Site yöneticileri, geçtiğimiz yıl kömür bağlantılarını yaptıklarında doların 7-8 lira dolayında olduğunu hatırlatarak, “Şu anda dolar olmuş 15 lira, sene sonuna ne olacağı belli değil. Kur farklarından etkilenmemek için mevcut fiyatlardan kömür bağlantımızı yapıyoruz. Anlaşmalarımızı ya büyük ölçüde peşin veyahutta makul ölçülerde kur farklarıyla yapıyoruz. Çünkü tamamını borçlanıp taksitle borç ödemek akıl işi değil” diye konuştular. 

 

İTHAL VE YERLİ KÖMÜR KARIŞTIRILIYOR 

Erzurum’daki mahrukatçı esnaf ise, piyasadaki kömürlerin yerli ve ithal şeklinde iki ayrı kategoride satıldığını belirterek, “Yerli kömür randıman açısından pek verimli olmuyor. Hele toplu konut ve sitelerde tek başına yerli kömür hiç tercih edilmiyor. Çoğunlukla ithal kömür alınıyor, yanı sıra yerli kömür de alınarak birbiriyle karıştırılıp yakılıyor. Böylesini site yöneticileri hem mantıklı ve hem de ekonomik buluyor. Biz de talepler doğrultusunda sitelere ödeme kolaylıkları ve cazip koşullar sunuyoruz” dediler. 

 

SAVAŞ FİYATLARI ETKİLİYOR 

Öte yandan Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaşın önümüzdeki kış için kömür fiyatlarını da yakından etkileyeceğini kaydeden mahrukatçılar, “Muhtemelen hem fiyatlarda hem de sevkiyatta sorunlar yaşanacak. Eğer bu savaş bir süre daha devam ederse, önümüzdeki yıla dönük olarak ticaret şartları ve koşulları çok büyük oranda değişmiş olacak” şeklinde konuştular.