Yerel Haber Girişi : 28 Mart 2022 11:49

“Danayı ben mi doğuracağım?”

“Danayı ben mi doğuracağım?”

Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ’ın açıklaması, YENİGÜN’de geçen hafta yer alan haberin adeta tescili oldu.

Gazeteniz YENİGÜN, gündemin nabzını tutmaya devam ediyor. Et krizinin kapıya kadar dayandığını ve sektörün yeni gelişmelere gebe olduğunu günler öncesinden duyuran ve ilgili makamları ikaz eden YENİGÜN, son olarak süt ineklerinin kesime gönderildiğini gündeme taşımıştı. Et ve Süt Kurumu’nun geçtiğimiz günlerde et fiyatlarına yaptığı yüzde 48 oranındaki zamla birlikte et krizi tamamen gündem olurken, Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ’ın açıklaması ise, YENİGÜN’de yer bulan haberin adeta tescili oldu. Başkan Yalçındağ, “İnekler kesime gönderiliyor! İnek olmazsa danayı ben mi doğuracağım?” diyerek, gelinen noktanın vehametine dikkat çekti. Federasyon Başkanı Yalçındağ, kesilen hayvanların süt ve yavru veren hayvanlar olduğunu vurgulayarak, “Bu hayvanlar kesilirse, biz sütü nereden bulacağız, eti nereden bulacağız? Süt ve dana birbirinden ayrılmaz, ayrılamaz!” ifadelerini kullandı. 

 

KASAPTA KIYMA FİYATLARI ARTIYOR 

Öte yandan Et ve Süt Kurumu’nun et fiyatlarına yaptığı yüzde 48 oranındaki zamın ardından piyasaya sessizlik hakim olurken, fiyat artışları da göz kırpmaya başladı. Geçtiğimiz hafta kasaplarda 85-90 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunulan kıymanın kilosu, bu hafta sonu itibariyle 100 lira ve üzerini gördü. Şehir merkezinde 110 liraya kıyma satılan kasapların bile bulunduğu Erzurum’da, Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder ise, “Bu fiyatları bundan sonra yerinde tutmak mümkün olmaz. Şu anda 100 liraya kıyma satan da var, 110 lira satan da var. Hele bu hafta Ramazan ayı haftası olduğu için fiyatlar yine artar, insanlar Kombina önünde kuyruğa yine girmeye başlar” dedi.  

 

İHRACAT KISITLAMASI ÇÖZÜM DEĞİL! 

Fiyat artışı yaparak oluşan kuyrukları ortadan kaldırmanın mümkün olmayacağını dile getiren Ejder, “Hükümet hayvan ihracatına kısıtlama getirmiş; bu şimdi için geçerli değil. Yani bundan sonra gerçekleştirilecek ihracat bağlantıları için geçerli. Dolayısıyla bundan önceki anlaşmaların gereği neyse yerine getirilecek ve hayvan sevkiyatı sürecek. Bu çözüm değil. Türkiye’nin acilen canlı hayvan ithatalatına ihtiyacı var. Aksi halde Ramazan ayı sonrasında ve Kurban bayramında çok ciddi bir et krizi yaşarız. Bunun tedbiri şimdi alınmalı, krizin kapımıza dayanması beklenmemelidir” şeklinde konuştu.